ßßß Cookit - przepis na Tarta z kremem budyniowym i jabłkowymi różami

Tarta z kremem budyniowym i jabłkowymi różami

nazwa

Wykonanie

Pyszna i bardzo efektowna. Pomysł na dekoracje widziałam kilkakrotnie na zagranicznych blogach. Pierwszy raz chyba tutaj (klik). Dzisiaj i ja postanowiłam zrobić podobną. Ciasto wg. przepisu Gordona Ramsaya. Warto zmniejszyć ilość cukru z przepisowych 90g - dla mnie ciut za słodko, ale reszta domowników była zachwycona więc wybór pozostawiam Wam :) Ciekawa jestem bardzo czy Wam posmakuje, bo ja polecam :)
Składniki na ciasto:
125g zimnego masła
250g mąki pszennej
1 jajko
90g cukru pudru (można dać mniej)
szczypta soli
ewentualnie 1 łyżka zimnej wody
Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i zmiksować. Wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepić natłuszczoną i wysypana kaszą manną formę do tarty (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 200 stopni.
Składniki na krem:
200ml śmietany kremówki 30%
250ml mleka tłustego 3,2%
2 żółtka
1,5 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 budyń waniliowy (bez cukru)
Śmietankę i połowę mleka oraz cukier podgrzać w rondelku. Resztę mleka roztrzepać dokładnie z żółtkami i sokiem z cytryny. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Całość wlać na wrzące mleko i śmietankę i ugotować budyń. Lekko przestudzić.
Jeszcze ciepłe wyłożyć na podpieczony spód.
Jabłka umyć (nie obierać ich), wyciąć ostrożnie środek i pokroić w cieniutkie plastry (powinny to być krążki z wycięta dziurką w środku). Każdy krążek przekroić na 2-3 części a następnie te kawałeczki układać skórką do góry w taki sposób by tworzyły kwiat róży. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut w temp. 180-200 stopni.
*jabłka (pokrojone plastry z dziurką, przekrojone na pół) mogą być też wcześniej podgotowane w osłodzonej wodzie. Dzięki temu będą bardziej elastyczne i ładniej będą się układały na tarcie. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/11/tarta-z-kremem-budyniowym-i-jabkowymi.html