Wykonanie
Pyszna i bardzo efektowna. Pomysł na dekoracje widziałam kilkakrotnie na zagranicznych blogach. Pierwszy raz chyba tutaj (klik). Dzisiaj i ja postanowiłam zrobić podobną. Ciasto wg. przepisu Gordona Ramsaya. Warto zmniejszyć ilość
cukru z przepisowych 90g - dla mnie ciut za słodko, ale reszta domowników była zachwycona więc wybór pozostawiam Wam :) Ciekawa jestem bardzo czy Wam posmakuje, bo ja polecam :)Składniki na ciasto:125g zimnego
masła250g
mąki pszennej1
jajko90g
cukru pudru (można dać mniej)szczypta
soliewentualnie 1 łyżka zimnej
wodyWszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i zmiksować. Wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie
ciastem wylepić natłuszczoną i wysypana
kaszą manną formę do tarty (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 200 stopni.Składniki na krem:200ml
śmietany kremówki 30%250ml
mleka tłustego 3,2%2
żółtka1,5 łyżki
cukru2 łyżeczki
soku z cytryny1
budyń waniliowy (bez
cukru)
Śmietankę i połowę
mleka oraz
cukier podgrzać w rondelku. Resztę
mleka roztrzepać dokładnie z
żółtkami i
sokiem z cytryny. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Całość wlać na wrzące
mleko i
śmietankę i ugotować
budyń. Lekko przestudzić.Jeszcze ciepłe wyłożyć na podpieczony spód.
Jabłka umyć (nie obierać ich), wyciąć ostrożnie środek i pokroić w cieniutkie plastry (powinny to być krążki z wycięta dziurką w środku). Każdy krążek przekroić na 2-3 części a następnie te kawałeczki układać skórką do góry w taki sposób by tworzyły kwiat róży. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut w temp. 180-200 stopni.*
jabłka (pokrojone plastry z dziurką, przekrojone na pół) mogą być też wcześniej podgotowane w osłodzonej wodzie. Dzięki temu będą bardziej elastyczne i ładniej będą się układały na tarcie. Smacznego :)