Wykonanie
Właśnie mija 7 lat naszego pobytu w Walii. To lato jest najbardziej gorące ze wszystkich, jakie tutaj pamiętamy. Dziś słupek rtęci pokazał 29 stopni, co po tych wszystkich chłodnych, deszczowych latach jest prawdziwym wybawieniem... I choć ciężko piec, ciężko fotografować, nie zamierzam narzekać ;-). Zapraszam zatem na eklerki - wspaniałe, mocno
malinowe, z pysznym
malinowym budyniem,
bitą śmietaną i świeżymi
owocami. Kwintesencja lata!Przepis na 20 - 25 eklerów.Składniki na ciasto:1 szklanka
wody (250 ml)125 g
masła1 szklanka
mąki pszennej4
jajkaszczypta
soliW rondelku z grubym dnem zagotować
wodę z
masłem i
solą. Na gotującą się
wodę wsypać
mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.Ostudzone (koniecznie!) ciasto zmiksować z
jajkami, do gładkości. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki lub z tylką okrągłą.Na blaszkę wysmarowaną
masłem wyciskać podłużne porcje ciasta, około 10 cm, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.Malinowy krem budyniowy:200 g
malin (świeżych lub mrożonych)1 łyżka
soku z cytryny400 ml
mleka120 g
cukru5
żółtek2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejDo garnuszka wrzucić
maliny, dodać
sok z cytryny. Postawić na palniku, zagotować, mieszając. Mieszać i gotować do momentu, aż
maliny się rozpadną i puszczą sok. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Powinno powstać około pół szklanki
malinowego puree.W większym garnuszku zagotować
mleko.W misie miksera utrzeć
żółtka i
cukier na jasny, puszysty kogel
mogel. Dodać przesiane
mąki i zmiksować, do otrzymania pasty.Do zagotowanego
mleka dodać
pastę jajeczną,
malinowe puree i ugotować
budyń, mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, wystudzić. Schłodzić w lodówce.Ponadto:200 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudru300 g
malin, do wypełnienia eklerkówKremówkę ubić do otrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec dodając
cukier puder.Różowy
lukier:1 szklanka
cukru pudru2 - 3 łyżki wrzątkukropla różowego barwnika w paścieW naczyniu rozetrzeć
cukier puder,
wodę i barwnik. Gdy
lukier będzie zbyt płynny, dodać więcej
cukru pudru; gdy zbyt rzadki dolać
wody. Zamiast
wody i barwnika można dodać odrobinę puree z
malin (wykonanie puree jak przy budyniu).Wykonanie:Przekrojone eklery wypełnić
budyniem malinowym - najłatwiej przekładając
budyń do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Na
budyń wyłożyć
maliny, po 2 do każdego eklera, pozostałe wolne miejsce uzupełniając
bitą śmietaną. Odkrojone 'czapeczki' eklerów zanurzyć na chwilę w lukrze, strzepując jego nadmiar, przykryć eklery.Smacznego :-).