Wykonanie
Karpatka - jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce składające się z parzonego ciasta i masy budyniowej. Wielbicieli Karpatki nie brakuje i z pewnością tym wypiekiem uradujemy niejednego domownika.Ponadto Karpatka nie jest skomplikowanym
ciastem do przygotowania i nawet początkująca pani (lub pan) domu powinna sprostać takiemu wyzwaniu. ;)Ciasto:3
jajka75 g
masła3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
wodyszczypta
soliłyżeczka
cukrułyżeczka
wódkimasa:
500 ml
mlekabudyń waniliowyłyżka
mąki ziemniaczanejłyżka
mąki pszennej1/3 szklanki
cukru (lub więcej)2
żółtkacukier waniliowyok. 130 g miękkiego
masłacukier puderNajlepsza Karpatka - Sposób przygotowania:Ciasto:
Wodę zagotowujemy z
masłem, a następnie wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając
jajka. Na końcu dodajemy
cukier oraz
alkohol.Masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na dno formy (ok. 20x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (możemy pomóc sobie łyżką lub szpatułką maczaną w zimnej wodzie - wtedy łatwiej będzie nam rozprowadzić ciasto).Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do zrumienienia wierzchów ciasta.Tak samo postępujemy z drugą częścią masy.Masa:Do garnka wlewamy
mleko, dodajemy
żółtka,
budyń w proszku,
mąki,
cukier oraz
cukier waniliowy - dokładnie mieszamy do momentu powstania gładkiej konsystencji.Podgrzewamy, niemal ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć szybko i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia - całkowicie studzimy.
Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Ostudzoną masę budyniową chwilę miksujemy, a następnie stopniowo, ciągle mieszając dodajemy ją do ubitego
masła. Miksujemy do momentu aż masa stanie się gładka.Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze
spodów. Na niego wykładamy masę budyniową i przykrywamy górną częścią ciasta. Całość oprószamy
cukrem pudrem.Ciasto po przygotowaniu musi koniecznie spędzić minimum 4 h w lodówce.Karpatka najlepiej smakuje wyciągnięta z lodówki ok. godzinę przed podaniem.