ßßß Cookit - przepis na Ciasto brzoskwiniowe z Nutellą - mega pyszne!

Ciasto brzoskwiniowe z Nutellą - mega pyszne!

nazwa

Wykonanie

Mega pyszne ciasto! trochę pracochłonne, ale jego smak wynagradza każdą minutę spędzoną przy jego robieniu :)
Można zrobić je w wersji okrągłej a będzie cudownym tortem!
Biszkopt:
8 jajek
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 paski gorzkiej czekolady, startej na tarce
Białka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier i żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać i podzielić na 3 części. Do jednej części dodać startą czekoladę. Na 3 blaszki o wymiarach 20x40 cm, wyłożone papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i piec ok. 30 min. w temp 170 st.C
Masa budyniowa:
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
1 kostka masła lub dobrej margaryny
1 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej szkl. mleka dokładnie wymieszać obie mąki i żółtko. Wlać do gotującego mleka i mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce masy budyniowej.
Warstwa z brzoskwiniami:
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
1 puszka brzoskwiń w zalewie
Galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody. Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do ostudzonej galaretki.
Masa z nutellą:
1 duży krem Nutella (ok. 400 g)
1 szt wafla z opakowania, pokrojona w kostkę
Pokrojony wafel wymieszać z nutellą.
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady
60 g masła lub margaryny
Masło rozpuścić i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej polewy.
Wykonanie:
Biały biszkopt
Tężejąca galaretka z brzoskwiniami
Biszkopt z czekoladą
Masa z nutellą
Masa budyniowa
Biały biszkopt
Polewa czekoladowa
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/10/ciasto-brzoskwiniowe-z-nutella-mega.html