ßßß
Cookit - przepis na Ciasto brzoskwiniowe z Nutellą - mega pyszne!
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto brzoskwiniowe z Nutellą - mega pyszne!
Składniki
Jajko
Cukier
Mąka
Proszek do pieczenia
Czekolada gorzka
Mleko
Cukier waniliowy
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
Żółtko
Masło
Margaryna
Galaretka
Brzoskwinie
Wafle
Czekolada
Biszkopty
Polewa czekoladowa
Wykonanie
Mega pyszne ciasto! trochę pracochłonne, ale jego smak wynagradza każdą minutę spędzoną przy jego robieniu :)Można zrobić je w wersji okrągłej a będzie cudownym
tortem
!
Biszkopt
:8
jajek
1,5 szkl.
cukru
1,5 szkl.
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 paski
gorzkiej czekolady
, startej na tarce
Białka
oddzielić od
białek
.
Białka
ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
cukier
i
żółtka
. Dodać przesianą
mąkę
z
proszkiem do pieczenia
. Ciasto delikatnie wymieszać i podzielić na 3 części. Do jednej części dodać startą
czekoladę
. Na 3 blaszki o wymiarach 20x40 cm, wyłożone papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i piec ok. 30 min. w temp 170 st.CMasa budyniowa:2 szkl.
mleka
3/4 szkl.
cukru
cukier waniliowy
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
2 łyżki
mąki pszennej
1
żółtko
1 kostka
masła
lub dobrej
margaryny
1 szkl.
mleka
zagotować z
cukrem
i
cukrem waniliowym
. W drugiej szkl.
mleka
dokładnie wymieszać obie
mąki
i
żółtko
. Wlać do gotującego
mleka
i mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Masło
utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce masy budyniowej.Warstwa z
brzoskwiniami
:2
galaretki
o smaku
brzoskwiniowym
1 puszka
brzoskwiń
w zalewie
Galaretki
rozpuścić w 2 szkl. gorącej
wody
.
Brzoskwinie
pokroić w kostkę i dodać do ostudzonej
galaretki
.Masa z nutellą:1 duży krem Nutella (ok. 400 g)1 szt
wafla
z opakowania, pokrojona w kostkęPokrojony
wafel
wymieszać z nutellą.
Polewa czekoladowa
:1 tabliczka
czekolady
60 g
masła
lub
margaryny
Masło
rozpuścić i dodać posiekaną
czekoladę
. Mieszać do rozpuszczenia
czekolady
i uzyskania gładkiej polewy.Wykonanie:Biały
biszkopt
Tężejąca
galaretka
z
brzoskwiniami
Biszkopt
z
czekoladą
Masa z nutelląMasa budyniowaBiały
biszkopt
Polewa czekoladowa
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.Smacznego!
Źródło:
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/10/ciasto-brzoskwiniowe-z-nutella-mega.html
Przepisy powiązane
Ciasto budyniowo-miodowe
Ciasto budyniowo-miodowe
Ciasto budyniowo-miodowe
Ciasto budyniowo-miodowe
Ciasto budyniowo-miodowe
Składniki powiązane (0)