ßßß Cookit - przepis na Ciasto budyniowo-miodowe

Ciasto budyniowo-miodowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo słodkie i bardzo klejące się do podniebienia ciasto. Duża dawka energii na leniwe popołudnie.
składniki:
30 dag mąki
15 dag cukru
15 dag margaryny
1 jajko
2 łyżki ciepłego miodu
1 łyżeczka sody
Ciasto biszkoptowe:
5 jajek
niecała szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki mąki
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżki maki pszennej,
1/4 szklanki zimnego mleka
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać z sodą,dodać margarynę,posiekać nożem,dodać
cukier,jajko,miód i wyrobić ciasto.
Włożyć do lodówki na 20 minut,następnie ciasto podzielić na 2
części i upiec 2 placki. Każdy placek piec około 20 minut
Ciasto biszkoptowe:
Jajka ubijamy z cukrem,budynie wsypujemy do szklanki i dopełniamy mąką i
proszkiem , dodajemy do masy jajecznej .Delikatnie mieszamy ,pieczemy w
takiej samej blaszce jak poprzednie placki.
Krem:
-1/2 litra mleka
-1/2 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-1 kostka masła lub margaryny
Wymienione składniki zagotować.Następnie:
2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki mąki pszennej rozprowadzić w
1/4 szklanki mleka i wlać na gotujące się mleko z cukrem i
masłem.Zagotować,ciepłym kremem przekładać placki w następującej kolejności:
-placek miodowy
-krem
-biszkopt
-krem
-placek miodowy i polewa czekoladowa
-polewa czekoladowa(czekolady)
przepis ze smaker
Źródło:http://eatratatouille.blogspot.com/2013/11/ciasto-budyniowo-miodowe.html