Wykonanie
Bardzo słodkie i bardzo klejące się do podniebienia ciasto. Duża dawka energii na leniwe popołudnie.
składniki:30 dag
mąki15 dag
cukru15 dag
margaryny1
jajko2 łyżki ciepłego
miodu1 łyżeczka
sodyCiasto
biszkoptowe:5
jajekniecała szklanka
cukru2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2-3 łyżki
mąki1/2 l
mleka1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy1 kostka
masła lub
margaryny2 łyżki
mąki ziemniaczanej,1,5 łyżki
maki pszennej,1/4 szklanki zimnego
mlekaSposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać z
sodą,dodać
margarynę,posiekać nożem,dodać
cukier,
jajko,
miód i wyrobić ciasto.Włożyć do lodówki na 20 minut,następnie ciasto podzielić na 2części i upiec 2 placki. Każdy placek piec około 20 minutCiasto
biszkoptowe:
Jajka ubijamy z
cukrem,budynie wsypujemy do szklanki i dopełniamy
mąką iproszkiem , dodajemy do masy jajecznej .Delikatnie mieszamy ,pieczemy wtakiej samej blaszce jak poprzednie placki.Krem:-1/2 litra
mleka-1/2 szklanki
cukru-1
cukier waniliowy-1 kostka
masła lub
margarynyWymienione składniki zagotować.Następnie:2 łyżki
mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki
mąki pszennej rozprowadzić w1/4 szklanki
mleka i wlać na gotujące się
mleko z
cukrem i
masłem.Zagotować,ciepłym kremem przekładać placki w następującej kolejności:-placek
miodowy-krem-
biszkopt-krem-placek
miodowy i
polewa czekoladowa-
polewa czekoladowa(
czekolady)przepis ze smaker