Dziś propozycja odświętnego ciasta- ze słodkim ananasem, kremową masą ananasowo-waniliową i posypką z karmelowej czekolady. Polecam!Kostka ananasowo-karmelowaSkładniki:· 500 g mąki pszennej· 2 łyżeczki proszku do pieczenia· 250 g miękkiego masła· 1,5 szklanki drobnego cukru· 4 jajka· duża puszka ananasa pokrojonego w kawałkiMasło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy 35 na 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Kostki ananasa układamy na cieście. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Placek studzimy.Na masę:· 3 szklanki soku z ananasa· 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego· 4 żółtka· 2 łyżki mąki pszennej· 3 łyżki mąki ziemniaczanej· 1,5 szklanki cukru waniliowego· łyżka ekstraktu waniliowego· 500 g mascarpone + 2 łyżki cukru pudru· 200 g miękkiego masłaMleko i 2 szklanki soku zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1 szklance soku rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka z sokiem dodajemy żółtkowybudyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z masłem utartym z cukrem pudrem i serkiem mascarpone .Masę przekładamy na wystudzony placek. Ciasto chłodzimy w lodówce.Ponadto:2 tabliczki (po 100 g) czekolady karmelowejJedną tabliczkę czekolady ścieramy na tarce o drobnych oczkach - posypujemy nią wierzch ciasta. Drugą tabliczkę siekamy nożem na grubsze kawałki, którymi również zdobimy ciasto. Gotowy placek kroimy w kwadraty, każdy dekorujemy jeszcze cząstką ananasa. Smacznego!