Sezon truskawkowy w pełni, więc na blogu muszą pojawić się proste i szybkie ciasta z tymi owocami w roli głównej. Dziś będzie to proste ciasto ucierane- bardzo delikatne, puszyste i wilgotne jednocześnie. Podczas pieczenia truskawki zatapiają się w cieście i po wystudzeniu i porcjowaniu ciasta pięknie się prezentują tworząc dolną warstwę ciasta. Polecam!Składniki:· 7 - jajektyle ile ważą jajka ( w skorupkach):- masła- mąki- cukru· 2 łyżeczki proszku do pieczenia· skórka z cytryny· truskawki- ile zabierze formaMasło ucieramy z cukrem. Dodajemy skórkę cytrynową oraz naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (25 x35 cm) . Na cieście układamy truskawki i pieczemy 80-90 minut- do tzw. suchego patyczka, temp. 180-190 stopni termoobieg. Ciasto studzimy.krem serkowy:· 500 g gęstego serka waniliowego homogenizowanego· 250 g serka mascarpone· 3 łyżki cukru pudruSkładniki kremu ucieramy na gładką masę.Krem waniliowy:· 0,5 l mleka· 3/4 szklanki cukru· 2 łyżki cukru waniliowego· 2 łyżki mąki ziemniaczanej· 1 łyżka mąki pszennej· 2 żółtka· 200 g miękkiego masła· łyżka ekstraktu waniliowego1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka przelewamy masę mączno-jajeczną. Cały czas mieszamy- najlepiej miotełką na małym ogniu, aż powstanie nam gładki, gęsty budyń. Budyń studzimy. Masło dokładnie ucieramy. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń. Dodajemy ekstrakt waniliowy - dobrze mieszamy.Na wystudzonym cieście układamy naprzemiennie obok siebie łyżkę masy serkowej i łyżkę masy budyniowej. Całość delikatnie wygładzamy i posypujemy ulubioną lekko posiekaną czekoladą . Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!