Wykonanie
Bardzo smaczna i wilgotna
maślana babka. Ucierana, pół na pół
mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą
maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom
maślanych wypieków
ciasto:300 g
masła, miękkiego300 g drobnego
cukru2 łyżeczki drobno startej
skórki z cytryny175 g
mąki pszennej175 g
mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia6
jajek, roztrzepanych2 łyżki
mlekamaślana polewa:100 g drobnego
cukru50 g
masła1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPiekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym
masłem i posypujemy
mąką.Przygotowujemy ciasto.
Masło i
cukier ubijamy do białości. Mieszamy z
cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i
proszek do pieczenia. Do masy
maślanej dodajemy stopniowo po
jajku i ubijamy. Łączymy z
mąką a na koniec dodajemy
mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch.Pieczemy ok 45 - 55 minut (sprawdzamy patyczkiem) Wyjmujemy ciasto z piekarnika i ostrożnie odsuwamy boki od ścianek foremki. Pozostawiamy w foremce ok 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę.Przygotowujemy polewę
maślana.
Cukier,
masło i 4 łyżki
wody umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim gazie aż
masło rozpuści się. Podgrzewamy jeszcze delikatnie 3 minuty po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt z
wanilii. Masę wylewamy na ciepłe ciasto i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"