Wykonanie
Babka z
herbatą Earl Grey to bardzo szybka i nieskomplikowana babka. Idealna do
herbaty....chociaż można się obyć i bez niej, bo ciasto ma dość intensywny jej aromat. W moim przypadku
herbaty Earl Grey, ale równie dobrze można użyć dowolnej, aromatycznej
herbaty. Mięciutka, smaczna, pachnąca, wilgotna, z malutkimi, brązowymi drobinkami, które przypominają
mak i podobnie chrzęszczą
między zębami;)
200 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej150 g drobnego
cukru130 g
masła lub
margaryny, miękkiego4
jajka4 łyżki
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPiekarnik nastawiamy na temp 160 st C i natłuszczamy dowolną foremkę na babkę (ja użyłam tortownicy 23 cm, z kominem)
Masło lub
margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy
cukier i dalej ucieramy. Wbijamy
jajka, kolejno, miksując po każdym dodaniu.
Mąki przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia i mieszamy z
herbatą(wysypaną z woreczków). Dodajemy do masy
maślanej na zmianę z
mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt z
wanilii i mieszamy.Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160 st po czym zwiększamy temperaturę do 190 st i pieczemy kolejne 15-25 minut. Chwile studzimy w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.Przepis z Moich Wypieków