Wykonanie
Zapraszam na pyszne babeczki na bogato- w dwóch odsłonach. Jedne muffinki wzbogaciłam smakiem
jabłek, drugie -
czekoladowych cukierków. Jedne wypełniłam intensywnie
jeżynowym orzeźwiającym kremem, drugie masą na bazie
serka mascarpone i muffinkowych okruszków. Zdecydowanie jest to wersja babeczek dla tych, którzy uwielbiają kremowe wypieki i
ciastka. Idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach, ale również jako elegancka wariacja na temat tradycyjnych babeczek na wielkanocnym
stole. Zapewniam, że tak przygotowane
ciastka zrobią wrażenie zarówno smakowe, jak i estetyczne na Waszych gościach. Jeżeli macie taką możliwość, to polecam przygotowanie budyniu i muffinek dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy zmiksować
owocowy budyń z
masłem, wydrążyć wnętrze babeczek, okruszki zmiksować z
mascarpone i udekorować
ciasteczka. Polecam!Składniki na ok. 25 babeczek:600 g
mąki pszennej3 łyżeczki -
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody300 g -
cukru100 g -
masła2 -
jajka2 szklanki -
mleka100 g
cukierków czekoladowych2 jędrne
jabłkaŁączymy składniki suche-
mąkę,
sodę,
cukier,
proszek do pieczenia. Stopniowo dodajemy rozpuszczone
masło,
jajka i
mleko.
Cukierki lekko siekamy i dodajemy do połowy ciasta. Do drugiej połowy dodajemy
jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę. Dzięki temu uzyskamy dwa rodzaje muffinek. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi wkładkami- napełniamy do 2/3 wysokości. Pieczemy ok 22-25 minut, temp. 180stopni termoobieg.Po wystudzeniu środek każdej babeczki wydrążamy za pomocą łyżeczki.Masa
ciasteczkowa:· ok. pół szklanki
mleka· okruszki z babeczek z dodatkiem
cukierków i z dodatkiem
jabłek· 500 g
serka mascarpone· 4 łyżki
cukru pudruOkruszki zalewamy
mlekiem.
Serek ucieramy z
cukrem pudrem. Do
mascarpone dodajemy stopniowo namoczone okruszki ciasta- dokładnie ucieramy. Krem gotowy.Masa jeżynowa:· 700 g mrożonych
jeżyn· 1,5 szklanki
cukru waniliowego domowej roboty· 3 łyżki
mąki ziemniaczanej· 2 łyżki
mąki pszennej· 2
żółtka· 1/2 szklanki
mleka· 400 g miękkiego
masłaRozmrożone
owoce i
cukier dobrze blendujemy, przecieramy przez gęste sito, a następnie zagotowujemy.
Mąki oraz
żółtka łączymy z
mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się
owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie
masło dokładnie ucieramy stopniowo dodając zimny
budyń.Masami napełniamy środki babeczek- masy przekładamy do dwóch rękawów cukierniczych. Kremami napełniamy wnętrza babeczek, pozostawiając na wierzchu dekoracyjną czapeczkę. Dodatkowo możemy udekorować je cukrowymi perełkami i ulubionymi
ciasteczkami.Smacznego!