ßßß Cookit - przepis na Jeżynki i jabłkowe śnieżynki czyli ciastka z kremem w wersji deluxe

Jeżynki i jabłkowe śnieżynki czyli ciastka z kremem w wersji deluxe

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne babeczki na bogato- w dwóch odsłonach. Jedne muffinki wzbogaciłam smakiem jabłek, drugie - czekoladowych cukierków. Jedne wypełniłam intensywnie jeżynowym orzeźwiającym kremem, drugie masą na bazie serka mascarpone i muffinkowych okruszków. Zdecydowanie jest to wersja babeczek dla tych, którzy uwielbiają kremowe wypieki i ciastka. Idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach, ale również jako elegancka wariacja na temat tradycyjnych babeczek na wielkanocnym stole. Zapewniam, że tak przygotowane ciastka zrobią wrażenie zarówno smakowe, jak i estetyczne na Waszych gościach. Jeżeli macie taką możliwość, to polecam przygotowanie budyniu i muffinek dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy zmiksować owocowy budyń z masłem, wydrążyć wnętrze babeczek, okruszki zmiksować z mascarpone i udekorować ciasteczka. Polecam!
Składniki na ok. 25 babeczek:
600 g mąki pszennej
3 łyżeczki - proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
300 g - cukru
100 g - masła
2 - jajka
2 szklanki - mleka
100 g cukierków czekoladowych
2 jędrne jabłka
Łączymy składniki suche- mąkę, sodę, cukier, proszek do pieczenia. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, jajka i mleko. Cukierki lekko siekamy i dodajemy do połowy ciasta. Do drugiej połowy dodajemy jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę. Dzięki temu uzyskamy dwa rodzaje muffinek. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi wkładkami- napełniamy do 2/3 wysokości. Pieczemy ok 22-25 minut, temp. 180stopni termoobieg.
Po wystudzeniu środek każdej babeczki wydrążamy za pomocą łyżeczki.
Masa ciasteczkowa:
· ok. pół szklanki mleka
· okruszki z babeczek z dodatkiem cukierków i z dodatkiem jabłek
· 500 g serka mascarpone
· 4 łyżki cukru pudru
Okruszki zalewamy mlekiem. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Do mascarpone dodajemy stopniowo namoczone okruszki ciasta- dokładnie ucieramy. Krem gotowy.
Masa jeżynowa:
· 700 g mrożonych jeżyn
· 1,5 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 żółtka
· 1/2 szklanki mleka
· 400 g miękkiego masła
Rozmrożone owoce i cukier dobrze blendujemy, przecieramy przez gęste sito, a następnie zagotowujemy. Mąki oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy stopniowo dodając zimny budyń.
Masami napełniamy środki babeczek- masy przekładamy do dwóch rękawów cukierniczych. Kremami napełniamy wnętrza babeczek, pozostawiając na wierzchu dekoracyjną czapeczkę. Dodatkowo możemy udekorować je cukrowymi perełkami i ulubionymi ciasteczkami.Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/02/jezynki-i-jabkowe-sniezynki-czyli.html