Wykonanie
Za oknem wiosna powoli budzi się do życia, więc dziś i na talerzu u mnie wiosennie :) Lekka, świeża i pyszna wiosenna
sałatka, którą pierwszy raz miałam okazję kosztować lata świetlne temu u mojej Teściowej. Od lat robię ją również sama, oczywiście co nieco zmodyfikowaną przeze mnie, wzbogaconą również o
kiełki brokuła i
koperek w sosie:)
Sałatka prosta i łatwa do zrobienia, składa się z
sałaty lodowej,
kiełków brokuła, świeżego
ogórka,
rzodkiewki i
groszku, do tego
jajka ugotowane na twardo,
szczypiorek oraz kosteczki
żółtego sera dla zaostrzenia smaku. Polana jest
jogurtowym sosem koperkowym. Idealna na kolację, śniadanie, jako przegryzka w ciągu dnia albo na obiad w pracy. Bardzo Wam polecam :)SKŁADNIKI:1/2 małej lub 1/3 dużej główki
sałaty lodowej120 g
sera żółtego w kostce (np. gouda, edamski)4
jajka ugotowane na twardomały świeży
ogórek (okolo 150 g)0,5 puszki
groszku konserwowego6
rzodkiewekpół opakowania
kiełków brokuła (25 g)pół pęczka
szczypiorkuSKŁADNIKI NA SOS:180-200 g
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu (w wersji light można pominąć)1/3 pęczka
koperkusól i świeżo zmielony
pieprzWYKONANIE:Umytą i osuszoną
sałatę lodową poszatkuj w kwadraty, dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
ogórka, odcedzony z zalewy
groszek, posiekane w plasterki
rzodkiewki,
jajka i
ser pokrojone w większą kosteczkę oraz posiekany
szczypiorek i
kiełki w całości.
Jogurt wymieszaj z
majonezem,
koperkiem,
solą i
pieprzem (do smaku). Gotowym sosem polej
sałatkę. Dokładnie wymieszaj całość. Gotowe! Smacznego!