Wykonanie
Prosty i szybki przepis na wegański
majonez. Pomysł użycia w tym celu
kaszy jaglanej zaczerpnęłam stąd, trochę udoskonaliłam, by smakiem przypominał
majonez ;) Za zapach
jajka odpowiada
sól czarna (kala namak), ale nie jest ona konieczna; można użyć zwykłej
soli morskiej czy himalajskiej.Składniki:1 filiżanka ugotowanej i ostudzonej
kaszy jaglanej3/4 filiżanki
wody, przegotowanej i ostudzonej1 filiżanka
oleju (używam rzepakowego nierafinowanego, można dobrej
oliwy lub innego nierafinowanego
oleju)1 łyżka
musztardy2 łyżki
soku z cytryny1/4 łyżeczki
soli (używam kala namak, dla "jajecznego" posmaku, ale nie jest konieczna)1 łyżeczka
płatków drożdżowychKaszę,
wodę,
musztardę,
cytrynę,
sól i
płatki drożdżowe miksuję w kielichu blendera na najwyższych obrotach na gładką masę. Zmniejszam obroty i powoli wlewam
olej. Przekładam do słoika.Używając blendera wysokoobrotowego (typu Vitamix) wszystkie składniki można umieścić w kielichu i wymieszać na najwyższych obrotach.Na podstawie tego
majonezu można przygotować np. sos
ziołowo-
czosnkowy albo
cytrynowy.