ßßß Cookit - przepis na Wegański majonez (na bazie kaszy jaglanej)

Wegański majonez (na bazie kaszy jaglanej)

nazwa

Wykonanie

Prosty i szybki przepis na wegański majonez. Pomysł użycia w tym celu kaszy jaglanej zaczerpnęłam stąd, trochę udoskonaliłam, by smakiem przypominał majonez ;) Za zapach jajka odpowiada sól czarna (kala namak), ale nie jest ona konieczna; można użyć zwykłej soli morskiej czy himalajskiej.
Składniki:
1 filiżanka ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
3/4 filiżanki wody, przegotowanej i ostudzonej
1 filiżanka oleju (używam rzepakowego nierafinowanego, można dobrej oliwy lub innego nierafinowanego oleju)
1 łyżka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli (używam kala namak, dla "jajecznego" posmaku, ale nie jest konieczna)
1 łyżeczka płatków drożdżowych
Kaszę, wodę, musztardę, cytrynę, sól i płatki drożdżowe miksuję w kielichu blendera na najwyższych obrotach na gładką masę. Zmniejszam obroty i powoli wlewam olej. Przekładam do słoika.
Używając blendera wysokoobrotowego (typu Vitamix) wszystkie składniki można umieścić w kielichu i wymieszać na najwyższych obrotach.
Na podstawie tego majonezu można przygotować np. sos ziołowo-czosnkowy albo cytrynowy.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2016/03/weganski-majonez-na-bazie-kaszy-jaglanej.html