ßßß Cookit - przepis na HUMMUS

HUMMUS

nazwa

Wykonanie

Podobno każdy kulinarny bloger powinien zrobić hummus :P Mój przepis na hummus nie jest specjalnie wyrafinowany czy oryginalny. Nie dodaję do niego żadnych rewolucyjnych, tajnych składników. Wydaje mi się jednak, że ten hummus jest lepszy niż te, które miałam okazję jeść na mieście, czy te, które kupowałam, gdy jeszcze sama go nie robiłam. Jak do tej pory smakował wszystkim. Ilość przyrządzona na bazie 2 kg sezamu sprzedała się podczas wrześniowego Śniadania nad rzeką, w którym brałam udział (http://melaniedziela.blogspot.com/2014/09/festiwal-przemiany-sniadanie-nad-rzeka.html).
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (odsączonej z zalewy)
4-5 łyżek pasty tahini
4-5 łyżek oleju o łagodnym smaku*
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
ok. 50 ml. wody
Przygotowanie:
1. Pastę tahini zmiksować z olejem, sokiem z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem, częścią wody.
2. Do zmiksowanych już składników dorzucić ciecierzycę (może być wstępnie rozgnieciona widelcem). Zmiksować całość na gładką masę. W razie potrzeby dodać resztę wody. Jeśli ktoś woli rzadszy hummus, można dodać więcej wody i nieco więcej oleju.
3. Podawać z marchewką i/lub selerem naciowym.
* Nie używam oliwy z oliwek, gdyż lubię hummus "orzechowy", z wyraźnie wyczuwalnym smakiem sezamu, a oliwa zabija ten smak.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/hummus.html