Wykonanie
Składniki
Ciecieżyca - 1 szklTahini - 1 szklZimna
woda - ok 0,5 szkl
Czosnek - 2-3 ząbki
Sok z cytryny - 2 - 3 łyżeczkiJeśli posiadacie
ciecierzycę suszoną dzień przed przygotowanie hummusu należy ją namoczyć, zmieniając przy tym
wodę co jakiś czas.
Soczewica dzięki wodzie napęcznieje i powiększy swoją objętość do ok 2,5 szklanki.
Następnego dnia
ciecierzycę należy dokładnie przepłukać zalać
wodą i gotować do miękkości. Ja używam szybkowaru więc ugotowanie jej zajmuje ok 20 min.Ostudzoną
ciecierzycę należy zblendowac z pastą tahini,
czosnkiem oraz
solą oraz
sokiem z cytryny. Na sam koniec do gęstej masy wlewać stopniowo lodowatą
wodę cały czas blendując. Hummus jest gotowy gdy zamieni się w gładki jasny krem.SMACZNEGO!