ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciecieżyca - 1 szkl
Tahini - 1 szkl
Zimna woda - ok 0,5 szkl
Czosnek - 2-3 ząbki
Sok z cytryny - 2 - 3 łyżeczki
Jeśli posiadacie ciecierzycę suszoną dzień przed przygotowanie hummusu należy ją namoczyć, zmieniając przy tym wodę co jakiś czas. Soczewica dzięki wodzie napęcznieje i powiększy swoją objętość do ok 2,5 szklanki.
Następnego dnia ciecierzycę należy dokładnie przepłukać zalać wodą i gotować do miękkości. Ja używam szybkowaru więc ugotowanie jej zajmuje ok 20 min.
Ostudzoną ciecierzycę należy zblendowac z pastą tahini, czosnkiem oraz solą oraz sokiem z cytryny. Na sam koniec do gęstej masy wlewać stopniowo lodowatą wodę cały czas blendując. Hummus jest gotowy gdy zamieni się w gładki jasny krem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://trochesmaku.pl/hummus