ßßß Cookit - przepis na Hummus

Hummus

nazwa

Wykonanie

Kuchnia arabska. Libia w której nigdy nie byłam w Polskiej kuchni. Wyjadany prosto z miseczki czy z świeżym chlebem. Zdrowy, wegański, aromatyczny. U mnie koniecznie z czosnkiem.
Hummus
1 szklanka suchej ciecierzycy
5 łyżek tahini
1/3 szklanki lodowatej wody
2 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
sól/pieprz
Namoczyć ciecierzycę przez noc, rano odcedzić i gotować około 2 godzin na małym ogniu. Dodać łyżeczkę soli morskiej. Po ugotowaniu zmiksować blenderem. Dodać pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, wodę aby powstała gładka masa.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2014/01/hummus.html