ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie z warzywami

Ciasto francuskie z warzywami

nazwa

Wykonanie

"Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…"
Składniki:
Ciasto francuskie
Jajko
1/3 opakowania mrożonego szpinaku
Pomidor
2 garście zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki fasoli
3 łyżki kukurydzy
Kilka oliwek
3 pieczarki
1/3 papryki
Ząbek czosnku
1/2 cytryny
Przyprawy (pieprz, bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa, sól, kolendra)
Oliwa z oliwek
Ciasto francuskie dzielimy na sześć równych kawałków, lekko rozwałkowujemy. Układamy na zmoczonej wodą blasze do pieczenia i w środku każdego kwadratu nacinamy mniejszy (zostawiamy ok. 4 - 5 cm odstępu od boku). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20 min w 200 st. C., aż ciasto urośnie i zarumieni się.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i ostrożnie wycinamy mniejszy kwadrat, odkładamy na bok.
Szpinak podsmażamy, dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku.
Zieloną fasolkę gotujemy, odcedzamy.
Pomidora, oliwki, paprykę oraz pieczarki kroimy, wszystkie składniki mieszamy ze szpinakiem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy do smaku i smażymy kilka minut.
Farszem nadziewamy ciasto francuskie, wierzch przykrywamy mniejszym kwadratem. Podajemy od razu.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2016/02/ciasto-francuskie-z-warzywami.html