Wykonanie
"Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…"
Składniki:
Ciasto francuskieJajko1/3 opakowania
mrożonego szpinakuPomidor2 garście
zielonej fasolki szparagowej3 łyżki
fasoli3 łyżki
kukurydzyKilka
oliwek3
pieczarki1/3
paprykiZąbek
czosnku1/2
cytrynyPrzyprawy (
pieprz,
bazylia,
tymianek,
gałka muszkatołowa,
sól,
kolendra)
Oliwa z oliwekCiasto francuskie dzielimy na sześć równych kawałków, lekko rozwałkowujemy. Układamy na zmoczonej
wodą blasze do pieczenia i w środku każdego kwadratu nacinamy mniejszy (zostawiamy ok. 4 - 5 cm odstępu od
boku). Smarujemy roztrzepanym
jajkiem i pieczemy ok. 20 min w 200 st. C., aż ciasto urośnie i zarumieni się.Ciasto wyciągamy z piekarnika i ostrożnie wycinamy mniejszy kwadrat, odkładamy na bok.
Szpinak podsmażamy, dodajemy
czosnek, doprawiamy do smaku.Zieloną
fasolkę gotujemy, odcedzamy.
Pomidora,
oliwki,
paprykę oraz
pieczarki kroimy, wszystkie składniki mieszamy ze
szpinakiem, dodajemy sok z połowy
cytryny, doprawiamy do smaku i smażymy kilka minut.Farszem nadziewamy
ciasto francuskie, wierzch przykrywamy mniejszym kwadratem. Podajemy od razu.Smacznego!