Wykonanie
Witam kochani. Podzielę się prostym sposobem na szybkościowy
majonez. Blender to doskonały pomocnik w kuchni. Można go
mieć za niewielkie pieniądze a zdrowy domowy
majonez jest po prostu pycha..
Składniki na 250 ml
majonezuokoło 230 ml
oliwy albo dobrej jakości
oleju1
żółtkokilka łyżek
soku z cytryny1-2 łyżeczki
musztardy według uznania- dałam
chrzanową1 łyżeczka
miodu lub
cukrusól,
pieprz do smaku
przyprawy ziołowe - opcjonalnie - dodałam roztartej w dłoniach
bazylii suszonej i szczyptę
chiliPrzygotowanieLINK do przygotowania na filmieDo wygodnego słoika, w którym przechowuję
majonez wrzucam świeże
żółtko oddzielone od
białka (
jajo powinno się dobrze umyć i przelać wrzątkiem, zanim się oddzieli
białko, by uniknąć ewentualnych problemów z niechcianymi bakteriami). Na środek
żółtka dodaję
musztardę. Wkładam końcówkę blendującą tak, żeby jak najwięcej
żółtka było nią zakryte. Wlewamy do słoika łyżkę
oleju. Miksuję kilka sekund bez odrywania końcówki od dna. Po chwili unoszę trochę blender i dokładnie miksuję kolejne kilka sekund. Końcówkę blendującą znowu układam na dnie słoika i wlewam resztę
oleju naraz. Miksuje kilka sekund, pamiętając by na początku minimalnie unosić blender. Zaraz masy się łączą w jedną gęstą całość, więc jak potrzeba rozrzedzam
sokiem z cytryny i doprawiam. W razie gdy
majonez rzadki dodajemy chlust
oleju. Miksuję już bez uważania swobodnie unosząc blender. Ogólnie kochani - więcej pisania niż roboty!Domowy
majonez przechowujemy krótko do 3-4 dni, dlatego lepiej go robić tyle ile potrzeba.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika