ßßß Cookit - przepis na Majonez błyskawiczny jak zrobić blenderem

Majonez błyskawiczny jak zrobić blenderem

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. Podzielę się prostym sposobem na szybkościowy majonez. Blender to doskonały pomocnik w kuchni. Można go mieć za niewielkie pieniądze a zdrowy domowy majonez jest po prostu pycha.
.
Składniki na 250 ml majonezu
około 230 ml oliwy albo dobrej jakości oleju
1 żółtko
kilka łyżek soku z cytryny
1-2 łyżeczki musztardy według uznania- dałam chrzanową
1 łyżeczka miodu lub cukru
sól, pieprz do smaku
przyprawy ziołowe - opcjonalnie - dodałam roztartej w dłoniach bazylii suszonej i szczyptę chili
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Do wygodnego słoika, w którym przechowuję majonez wrzucam świeże żółtko oddzielone od białka (jajo powinno się dobrze umyć i przelać wrzątkiem, zanim się oddzieli białko, by uniknąć ewentualnych problemów z niechcianymi bakteriami). Na środek żółtka dodaję musztardę. Wkładam końcówkę blendującą tak, żeby jak najwięcej żółtka było nią zakryte. Wlewamy do słoika łyżkę oleju. Miksuję kilka sekund bez odrywania końcówki od dna. Po chwili unoszę trochę blender i dokładnie miksuję kolejne kilka sekund. Końcówkę blendującą znowu układam na dnie słoika i wlewam resztę oleju naraz. Miksuje kilka sekund, pamiętając by na początku minimalnie unosić blender. Zaraz masy się łączą w jedną gęstą całość, więc jak potrzeba rozrzedzam sokiem z cytryny i doprawiam. W razie gdy majonez rzadki dodajemy chlust oleju. Miksuję już bez uważania swobodnie unosząc blender. Ogólnie kochani - więcej pisania niż roboty!
Domowy majonez przechowujemy krótko do 3-4 dni, dlatego lepiej go robić tyle ile potrzeba.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronik
a
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2016/04/majonez-byskawiczny-jak-zrobic-blenderem.html