Wykonanie
Szparagi tak bardzo nam zasmakowały, że codziennie mamy ochotę na odkrywanie nowych inspiracji z ich udziałem. Doskonale sprawdziły się także w wersji
śniadaniowej - zapiekane, z dodatkiem
szynki i
jajka. Jeśli macie ochotę na odrobinę kreatywności od rana, zachęcam do przygotowania tej pysznej zapiekanki dla ukochanej osoby :)
Składniki - na śniadanie dla dwóch osób:- 6
zielonych szparagów,- 2
jajka,- dowolna
szynka - 4 plasterki,-
sól grubo mielona,
pieprz,
oliwa z oliwek (u mnie z dodatkiem
chili),- dodatkowo:
sałata lodowa + sos (
oliwa z oliwek lub zdrowy
olej lniany, np. taki,
musztarda,
sok z cytryny,
sól,
pieprz,
cukier, kilka listków świeżej
bazylii).
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce. Układamy po 3, owijamy
szynką pokrojoną w centymetrowe paski. Układamy w naczyniu żaroodpornym,wbijamy
jajka tak, by
żółtko pozostało w całości.
Szparagi i
szynkę lekko smarujemy
oliwą z oliwek, całość posypujemy
solą i
pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do momentu, aż
białko się zetnie (można dłużej, ale wówczas
żółtko nie będzie płynne). W trakcie pieczenia przygotowujemy sos,
sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, rozkładamy na talerzach. Gotowe
szparagi układamy na sałacie, podajemy. Smacznego!