ßßß Cookit - przepis na Szparagowe śniadanie z piekarnika

Szparagowe śniadanie z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Szparagi tak bardzo nam zasmakowały, że codziennie mamy ochotę na odkrywanie nowych inspiracji z ich udziałem. Doskonale sprawdziły się także w wersji śniadaniowej - zapiekane, z dodatkiem szynki i jajka. Jeśli macie ochotę na odrobinę kreatywności od rana, zachęcam do przygotowania tej pysznej zapiekanki dla ukochanej osoby :)
Składniki - na śniadanie dla dwóch osób:
- 6 zielonych szparagów,
- 2 jajka,
- dowolna szynka - 4 plasterki,
- sól grubo mielona, pieprz, oliwa z oliwek (u mnie z dodatkiem chili),
- dodatkowo: sałata lodowa + sos (oliwa z oliwek lub zdrowy olej lniany, np. taki, musztarda, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, kilka listków świeżej bazylii).
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce. Układamy po 3, owijamy szynką pokrojoną w centymetrowe paski. Układamy w naczyniu żaroodpornym,wbijamy jajka tak, by żółtko pozostało w całości. Szparagi i szynkę lekko smarujemy oliwą z oliwek, całość posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do momentu, aż białko się zetnie (można dłużej, ale wówczas żółtko nie będzie płynne). W trakcie pieczenia przygotowujemy sos, sałatę myjemy i rwiemy na kawałki, rozkładamy na talerzach. Gotowe szparagi układamy na sałacie, podajemy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/szparagowe-sniadanie-z-piekarnika.html