ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki / Drożdżówki – wykonanie

Jagodzianki / Drożdżówki – wykonanie

nazwa

Wykonanie

Manifest Wiosenny
Manifest Wiosenny - naturalne soki owocowe i warzywne. Żyj zdrowo i w zgodzie z naturą ! Odrzuć wszystko co sztuczne ! więcej→
Napój Imbirowy
Napój Imbirowy przepis na rozgrzewający napój przygotowany na bazie imbiru, miodu i cytryny. Napój imbirowy świetnie rozgrzewa i pobudza krążenie więcej→
Batoniki, Muffinki, Ciasteczka, Czekoladki Bez kategorii Ciasta bez Pieczenia Ciasta i Desery Ciasta na Wielkanoc Ciasta Pieczone - Domowe Wypieki Ciasta Świąteczne Deserek.TV Desery Jogurtowe Desery na Zimno Desery na zimno Drinki, Alkohole, Likiery Jogurt to Zdrowie Jogurty Naturalne Jogurty Owocowe Jogurty Owocowe Jogurty Smakowe Koktajle Dietetyczne i Energetyczne Koktajle Jogurtowe Napoje Napoje Chłodzące Napoje rozgrzewające Poradniki - Jak Zrobić? Poradniki Video Promocje Przepisy Dietetyczne Sklep Szybkie Przekąski Zdrowa Żywność
Drożdżówki ale nie Jagodzianki przepis
Zobacz Jak Zrobić prawdziwe Jagodzianki – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
CZEKOLADA CIASTO ŚWIĄTECZNE MURZYNEK PIERNIK SZ ARLOTKA
Drożdżówki nie Jagodzianki przepis – Miały być Jagodzianki ale była już późna pora i nigdzie nie dostałem jagód. A, że narobiłem sobie ochoty na takie drożdżówki nie chciałem rezygnować i postanowiłem zrobić je mieszając czereśnie z wiśniami w proporcji 50/50 . I muszę Wam powiedzieć, że była to dobra decyzja – drożdżówki nie przetrwały 2 godz. – zdjęcia musiałem robić w pośpiechu
Bułeczki były rozchwytywane przez domowników – ledwo sam się na jedną załapałem
Następnym razem muszę wcześniej kupić jagody i nie zostawiać tego na ostania chwilę. Ale to co najważniejsze to ciasto – jak ciasto drożdżowe jest dobre to czy to jagody czy wiśnie to już nie ma takiego znaczenia bo zawsze fantastycznie smakują
Składniki: 1 porcja = 12 szt.
mąka pszenna 2 szklanki
cukier puder 1/3 szklanki
jajko 2 szt.
olejek waniliowy 1 łyżeczka
szczypta soli
letnie mleko 1/2 szklanki
drożdże 1 i 1/2 łyżeczki
roztopione masło 1/2 szklanki
Nadzienie
jagody, czereśnie, wiśnie 2 szklanki
1/3 szklanki cukru
mąka pszenna 2 łyżki
Na wierzch
roztrzepane jajko
cukier do posypki
Krok 1
Do szklanki wsypujemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki letniego mleka oraz 1 i 1/2 łyżeczki drożdży – mieszamy i pozostawiamy na 20-30 min. pod przykryciem do wyrośnięcia
Krok 2
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, szczyptę soli, olejek waniliowy – dokładnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy pozostałe letnie mleko, jajka oraz wyrośnięte drożdżedrożdże muszą być wyrośnięta! Mieszamy wszystkie składniki łyżką, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy roztopione przestudzone masło i ponownie całość mieszamy. Poz uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy ciasto pod przykryciem na 2 godz. Ciasto powinno podwoić swa objętość – to znak, że odpowiednio wyrosło.
Krok 3
W tym samy czasie przygotowane owoce – umyte, przebrane i osuszone jody lub wypestkowane wiśnie lub czereśnie przekładamy do osobnego naczynia, posypujemy cukrem oraz mąką i mieszamy łyżką.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto posypujemy delikatnie mąką i ponownie wyrabiamy. Jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt lepiące należy podsypać trochę więcej mąki -a le proszę nie przesadzić z mąką. Ciasto powinno być elastyczne i lekko ciągnące. Możemy posmarować dłonie olejem wtedy ciasto nie będzie się do nich przylepiać.
Krok 5
Z ciasta urywamy kawałki i przez chwilę ugniatamy je w dłoniach. Następnie w dłoniach formujemy z ciasta placek delikatnie go rozciągając tak aby był wielkości dłoni i miła grubość ok. 5 mm. Na sam środek nakładamy 1 łyżkę owoców i zlepiamy boki ciasta tak jak byśmy zlepiali pierogi. Całość delikatnie formujemy w dłoniach na kształt kuli,a następnie delikatnie wałkujemy – układamy miejscem łączenia się ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem. Pozostawiamy trochę wolnej przestrzeni aby bułeczki miały miejsce na wyrośnięcie. Gotowe bułki smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujemy zwykłym cukrem. Odstawiamy na 20 – 30 min. aby ciasto ponownie wyrosło.
Krok 6
Pieczmy w temp. 180 C przez 20 – 22 min.
Autor: Deserek.TV | Google+
Zobacz także:
Ciasteczka Migdałowe
Batoniki Kakaowe z orzechami
Babka Drożdżowa - Ciasto z Bakaliami
Popovers Amerykańskie | Wyskakujące Babeczki
Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Dirt Cake Szybki Deser na... Dirt Cake przepis na szybki deser...
Soti Natural - Zielona Herbata... Soti Natural - Zielona Herbata zamknięta...
Drożdżówki z Makiem Drożdżówki z makiem przepis na domowe...
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa przepisy keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina
Źródło:http://deserektv.pl/drozdzowki-ale-nie-jagodzianki-przepis