Wykonanie
Manifest WiosennyManifest Wiosenny - naturalne
soki owocowe i warzywne. Żyj zdrowo i w zgodzie z naturą ! Odrzuć wszystko co sztuczne ! więcej→
Napój ImbirowyNapój Imbirowy przepis na rozgrzewający
napój przygotowany na bazie
imbiru,
miodu i
cytryny.
Napój imbirowy świetnie rozgrzewa i pobudza krążenie więcej→Batoniki, Muffinki,
Ciasteczka,
Czekoladki Bez kategorii Ciasta bez Pieczenia Ciasta i Desery Ciasta na Wielkanoc Ciasta Pieczone - Domowe Wypieki Ciasta Świąteczne Deserek.TV Desery
Jogurtowe Desery na Zimno Desery na zimno
Drinki,
Alkohole,
Likiery Jogurt to Zdrowie
Jogurty Naturalne Jogurty Owocowe Jogurty Owocowe Jogurty Smakowe Koktajle Dietetyczne i Energetyczne Koktajle
Jogurtowe Napoje Napoje Chłodzące
Napoje rozgrzewające Poradniki - Jak Zrobić? Poradniki Video Promocje Przepisy Dietetyczne Sklep Szybkie Przekąski Zdrowa ŻywnośćDrożdżówki ale nie Jagodzianki przepisZobacz Jak Zrobić prawdziwe Jagodzianki – Film HDKliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronieDokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
CZEKOLADA CIASTO ŚWIĄTECZNE MURZYNEK PIERNIK SZ ARLOTKADrożdżówki nie Jagodzianki przepis – Miały być Jagodzianki ale była już późna
pora i nigdzie nie dostałem
jagód. A, że narobiłem sobie ochoty na takie drożdżówki nie chciałem rezygnować i postanowiłem zrobić je mieszając
czereśnie z
wiśniami w proporcji 50/50 . I muszę Wam powiedzieć, że była to dobra decyzja – drożdżówki nie przetrwały 2 godz. – zdjęcia musiałem robić w pośpiechuBułeczki były rozchwytywane przez domowników – ledwo sam się na jedną załapałemNastępnym razem muszę wcześniej kupić
jagody i nie zostawiać tego na ostania chwilę. Ale to co najważniejsze to ciasto – jak
ciasto drożdżowe jest dobre to czy to
jagody czy
wiśnie to już nie ma takiego znaczenia bo zawsze fantastycznie smakująSkładniki: 1 porcja = 12 szt.
mąka pszenna 2 szklanki
cukier puder 1/3 szklanki
jajko 2 szt.
olejek waniliowy 1 łyżeczkaszczypta
soliletnie
mleko 1/2 szklanki
drożdże 1 i 1/2 łyżeczkiroztopione
masło 1/2 szklankiNadzienie
jagody,
czereśnie,
wiśnie 2 szklanki1/3 szklanki
cukrumąka pszenna 2 łyżkiNa wierzchroztrzepane
jajkocukier do posypkiKrok 1Do szklanki wsypujemy 2 łyżki
mąki, 2 łyżki
cukru, 2 łyżki letniego
mleka oraz 1 i 1/2 łyżeczki
drożdży – mieszamy i pozostawiamy na 20-30 min. pod przykryciem do wyrośnięciaKrok 2Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier puder, szczyptę
soli,
olejek waniliowy – dokładnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy pozostałe letnie
mleko,
jajka oraz wyrośnięte
drożdże –
drożdże muszą być wyrośnięta! Mieszamy wszystkie składniki łyżką, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie dodajemy roztopione przestudzone
masło i ponownie całość mieszamy. Poz uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy ciasto pod przykryciem na 2 godz. Ciasto powinno podwoić swa objętość – to znak, że odpowiednio wyrosło.Krok 3W tym samy czasie przygotowane
owoce – umyte, przebrane i osuszone
jody lub wypestkowane
wiśnie lub
czereśnie przekładamy do osobnego naczynia, posypujemy
cukrem oraz
mąką i mieszamy łyżką.Krok 4Wyrośnięte ciasto posypujemy delikatnie
mąką i ponownie wyrabiamy. Jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt lepiące należy podsypać trochę więcej
mąki -a le proszę nie przesadzić z
mąką. Ciasto powinno być elastyczne i lekko ciągnące. Możemy posmarować dłonie
olejem wtedy ciasto nie będzie się do nich przylepiać.Krok 5Z ciasta urywamy kawałki i przez chwilę ugniatamy je w dłoniach. Następnie w dłoniach formujemy z ciasta placek delikatnie go rozciągając tak aby był wielkości dłoni i miła grubość ok. 5 mm. Na sam środek nakładamy 1 łyżkę
owoców i zlepiamy boki ciasta tak jak byśmy zlepiali pierogi. Całość delikatnie formujemy w dłoniach na kształt kuli,a następnie delikatnie wałkujemy – układamy miejscem łączenia się ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną
olejem. Pozostawiamy trochę wolnej przestrzeni aby bułeczki miały miejsce na wyrośnięcie. Gotowe
bułki smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujemy zwykłym
cukrem. Odstawiamy na 20 – 30 min. aby ciasto ponownie wyrosło.Krok 6Pieczmy w temp. 180 C przez 20 – 22 min.Autor: Deserek.TV | Google+Zobacz także:
Ciasteczka MigdałoweBatoniki
Kakaowe z
orzechamiBabka Drożdżowa - Ciasto z
BakaliamiPopovers Amerykańskie | Wyskakujące Babeczki
NewsletterZapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy
Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Dirt
Cake Szybki Deser na... Dirt
Cake przepis na szybki deser...
Soti Natural - Zielona
Herbata...
Soti Natural - Zielona
Herbata zamknięta...
Drożdżówki z
Makiem Drożdżówki z
makiem przepis na domowe...Tagi – wyszukaj3 bit
alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki
bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia
beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie
budyń bułeczki
bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia
ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne
ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne
ciasto drożdżowe ciasto
dyniowe ciasto francuskie ciasto
jogurtowe ciasto kubuś ciasto
marchewkowe ciasto
owocowe ciasto
shrek ciasto świąteczne ciasto ze
śliwkami cynamonowiec
cytryna czekolada czekoladki deser desery desery
jogurtowe dieta dietetyczne dietetycznie
drinki drożdżowe drożdżówki
dynia frappe
galaretka gofry golden
syrop herbata herbata rozgrzewająca
herbatniki imbir jabłecznik
jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić
lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka
kartofelki marcepanowe
kawa kawa i
herbata kawa latte
kawa mrożona
kawa przepisy keks
kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle
owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada
likier limonka lody lukier makowiec
malibu malina maliny mandarynki marcepan
marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek
melon mięta migdały miód mleko mrożona
kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki
napoje napoje chłodzące
napoje rozgrzewające nutella
orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki
pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince
polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne
rabarbar racuchy rafaello
rodzynki rogaliki semiferddo
serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata
śmietana sól sól aromatyzowana
sorbet sos stefanka
syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance
tarta tartaletki tiramisu torcik tort
torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia
wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze
śliwkami żurawina