Wykonanie
Mocno
czekoladowe, wilgotne, lekko
bananowe z
orzechową kruszonką do tego kubek
mleka,
kawy czy
herbaty i....ciepły kocyk :)...można pałaszować :) Przepis z bloga Mała
cukierenka .P.s Myślę, że świetnie sprawdził by się w tym ciecie dodatek mocnego
alkoholu jak np.
rum,
whisky czy
brandy.
Składniki :100 g
gorzkiej czekolady 60 - 75 %150 g miękkiego
masła160 g
cukru3
jaja170 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli25 g
kakao2 duże bardzo dojrzałe
bananyKruszonka :25 g zimnego
masła2 kopiate łyżki
mąki1 łyżka
brązowego cukru2 łyżki zmielonych lub drobno rozdrobnionych
orzechów laskowychWszystkie składniki kruszonki umieścić w jednej misce. Palcami rozcieramy
masło z pozostałymi składnikami aż powstaną grudki jak grubo mielona
bułka tarta. Odstawiamy do lodówki.
Mąkę,
kakao, proszek,
sodę i
sól mieszamy razem.
Banana miksujemy lub rozdrabniamy widelcem na miazgę. Skrapiamy
sokiem z cytryny aby nie ściemniał.
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą
wodna. W tym czasie
masło ucieramy z
cukrem. Następnie dodajemy po jednym
jajku cały czas miksując. Kolejno wsypujemy
mąkę, którą wcześniej wymieszaliśmy z
kakao. Mieszamy łyżką lub szpatułką, krótko tylko do połączenia składników. Dodajemy
banany i
czekoladę, mieszamy krótko i szybko.Ciasto przekładamy do keksówki o
boku ok 26 cm. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 200°C przez 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)