Wykonanie
Propozycja dla osób na diecie :) robiłam to ciasto już kolejny raz, jest pyszne. Przepis wzięłam z książki " Gotuj i chudnij 2 ".
Składniki1 kawałek ciasta 201 kcal50 g
masła175 g
cukru brązowego2
jaja350
bananów(4 średnie sztuki)200 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli75 g posiekanych
orzechów włoskich + kilka połówek
orzechów na wierzch ciasta(to zależy jakiej wielkości jest foremka)Wykonanie
Masło zmiksowałam razem z
cukrem na puszystą masę, stopniowo dodałam
jaja.
Banany rozgniotłam i dodałam do masy, następnie dodałam
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę, cały czas miksując wszystko razem na średnich obrotach. Na końcu wsypałam posiekane
orzechy i wymieszałam całość. Masę wlałam do podłużnej foremki silikonowej, na wierzch ułożyłam połówki
orzechów. Ciasto piekłam 50 min w temperaturze 150 st.
Opracowała Edyta