Popękane czekoladowe ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Składniki
175g gorzkiej czekolady
75g masła
0,5 szklanki cukru
2 jajka
1,5 szkalnki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
cukier puder (do obtoczenia)
Sposób przygotowania
Krok 1
Masło i czekoladę roztapiamy na małym ogniu w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
Jajka ucieramy z cukrem na biało. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. Dokładnie ucieramy. Tak przygotowaną masę wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika, aby stwardniała.
Krok 3
Stwardniałą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby masa była zimna, inaczej ciasteczka mogą się rozpłynąć podczas pieczenia. Lekko je spłaszczamy, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze (najlepiej dwa razy, aby warstwa była gruba). Pieczemy około 10 min. w 170°C.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/6748/popekane-czekoladowe-ciasteczka