Wykonanie
Dodałam zdecydowanie mało przepisów do akcji w tym roku. Miałam w planach o wiele więcej, ale niestety różne czynniki, chyba przede wszystkim zła organizacja czasu, nie pozwoliły mi zasypać Was ogromem przepisów ze Skandynawii. Ale i tak jestem zadowolona, bo zrealizowałam kilka przepisów, z których zrobieniem nosiłam się już kilka dobrych lat. Było bardzo sezonowo, najwięcej zamieściłam przepisów z
jagodami w roli głównejJeśli chodzi o Wasz udział w akcji, to muszę przyznać, że jestem nieco rozczarowana. Myślałam, że możliwość przygotowania potraw z wykorzystaniem sezonowych składników będzie dla Was kusząca. Część osób miała zapewne problemy ze znalezieniem skandynawskich receptur, a tylko takie przepisy, ze skandynawskimi konotacjami, przyjmowałam. Pamiętajcie, że ja zawsze
mogę Wam pomóc, podać Wam strony z przepisami, wysłać jakieś skany itd. Kuchnia skandynawska nie jest u nas po prostu popularna. A warto jej się przyjrzeć, bo jest prosta i w wielu elementach zbliżona do naszej rodzimej. Ja ostatnio będąc na III Targach Książki Kulinarnej w Warszawie zakupiłam dwie pozycje traktujące właśnie o tej kuchni:
Trine Hahnemann Scadinavian Baking. Loving Baking at
Home oraz Simon Bajada The New Nordic. Recipes from the Scandinavian Kitchen . I te dwie propozycje w dużej mierze pokazują istotę tej kuchni: domowe pieczenie, szczególnie ciast, tradycyjne przepisy, a drugiej strony wiele wpływów zza granicy, czerpanie z kuchni nowoczesnej ogólnoświatowej i dodawanie też wartości do kuchni międzynarodowej – bo ta druga napisana jest przez Australijczyka, który od kilku lat mieszka ze swoją szwedzką żoną i dziećmi w Sztokholmie. Na pewno napiszę dla Was recenzję obu książeczek, a właściwie ksiąg, bo ich rozmiar i rozmach z jakim zostały wydane naprawdę zaskakują.Północny nurt w kuchni zaczyna być coraz bardziej popularny. Zachęcam Was zatem do
brania udziału w kolejnych edycjach akcji. A jesienią już IV edycja akcji Kuchnia skandynawska. Mam nadzieję, że wtedy przygotujecie więcej przepisów. Ja już się szykuję! Bo nie zamierzam rezygnować z akcji, pomimo małej ich popularności. Kocham Skandynawię, ten nieco mroczny klimat, sezonowość, uporządkowanie, celebracja posiłków, gościnność. Uwielbiam czytać skandynawskie sagi, kryminały, powieści i tak samo ubóstwiam jedzenie z Północy. Zatem kończąc ten wątek. Mam nadzieję, że te kilka zdań, które mówią o moim małym rozczarowaniu, tak naprawdę zmotywują Was do aktywniejszego udziału w kolejnych edycjach. Nie było źle. Zebraliśmy dużo przepisów, więcej niż w roku ubiegłym. Nie przybyło jednak zbyt wielu nowych uczestników, a to na nich liczę najbardziej.Dwie osoby mogłyby poczuć się pokrzywdzone, że zbyt uogólniam. Na ich wsparcie
mogę liczyć zawsze, przy każdej mojej akcji. Panna Malwinna z Filozofii Smaku i Mirabelka z Mirabelkowego Bloga dodały do akcji mnóstwo wartościowych przepisów. Dziewczyny naprawdę cenię to co robicie. Bardzo Wam dziękuję. Chyba tak jak ja polubiłyście tę kuchnię. Może Wasze wspaniałe zdjęcia potraw sprawią, że blogosfera zainteresuje się tematem skandynawskim.Specjalne podziękowania należą się także
Gin z bloga Pożeraczka, czyli raz a dobrze. Ania jest adeptką cukiernictwa mieszkającą w Danii już kilka ładnych lat. Doradziła mi w kwestii wyboru przepisów do akcji w ramach grupy wspólnego gotowania. Poddała bardzo wiele pomysłów i znalazła wiele ciekawych przepisów w
sieci i lokalnej prasie. Jej przepis na ciasto duńskie jest chyba najcenniejszym w całej akcji. Wszystko jest w nim opisane krok po kroku i mam nadzieję zrobić do niego wkrótce podejście.Śniadania:Skandynawskie gofry bez
jajek na
śmietance – Mops w kuchniSvele – norweskie placki – Tost z
dżememSmorrebrod (duńska kanapka) ze
śledziem i
jajkiem – Z kartoflanego
polaGorące kanapki z
szynką,
szparagami i
serem – Mops w kuchniSałatki:
Sałatka z
młodych ziemniaków i
kurek – Mirabelkowy blogDuńska
sałatka śledziowa z
fasolką szparagową – Mops w kuchniSzwedzka
sałatka ziemniaczana – Filozofia SmakuNorweska
sałatka ziemniaczana (do dań z grilla) – Kuchnia domowa AniLetnia
sałatka ziemniaczano-ogórkowa na kanapki – Mops w kuchniSzwedzka surówka do pizzy – Filozofia SmakuDania obiadowe:
Kurki w
śmietanie – Mirabelkowy blogRaggmunk (szwedzkie placki ziemniaczane) – Mirabelkowy blogPytt i panna – Qlinarnie i QlturalnieZapiekanka z
młodej kapusty i
ryżu – Filozofia SmakuZapiekanka z
łososiem – Rodzinka w kuchniDuński eintopf ziemniaczano-
ogórkowy – Eksperyment sobotniDuńskie klopsiki z zapiekanką z
kalafiora – Mirabelkowy blogSzwedzkie klopsiki – Co tak pachnie?Wegańskie klopsiki z
bakłażana – Co tak pachnie?Biff a la Lindstrom – Filozofia Smaku
Ziemniaki Hasselback – Filozofia SmakuPieczone
ziemniaki z
ziołami i
masłem czosnkowym (Hasselback) – Fiveer-NourritureZupy:Blåbärssoppa – szwedzka zupa jagodowa – Mops w kuchniFińska zupa jarzynowa – Kesäkeitto – Mops w kuchni
Napoje:
Kawa po duńsku – Mirabelkowy blog
Syrop z kwiatów czarnego bzu – Pożeraczka, czyli raz a dobrzeDesery:
Sorbet rabarbarowo-
imbirowy – Pożeraczka, czyli raz a dobrzeKoldskål – duński chłodnik z
maślanki – Mirabelkowy blogKoldskål – Everyday Flavours
Kasza manna z
sosem malinowym – Filozofia smakuCzerwony
kisiel ze
śmietaną – Pożeraczka, czyli raz a dobrzeRødgrød med fløde – Everyday Flavours
Kisiel z czerwonych
owoców – Mirabelkowy blogDuński
kisiel z czerwonych
owoców ze
śmietaną – rødgrød med fløde – Mops w kuchniDomowy
kisiel z
malin i
jagód – Filozofia smakuDeser
truskawkowy – Smaczne opowieściZupa
maślankowo-bzowa z
rabarbarowym zawijasem i
orzechowo-żytnią kruszonką – Pożeraczka, czyli raz a dobrzeZupa
maślankowo-miodowa z
truskawkami i
ciasteczkami cytrynowymi – Pożeraczka, czyli raz a dobrzeMarjarahka (fiński deser
owocowy) – Mirabelkowy blogAeblekage (Dunska „szarlotka”) – Z kartoflanego
polaPudding waniliowy Ingrid Espelid – Smaczne opowieściSernik na zimno z
borówkami – Say Yes to the KitchenWypieki:
Owoce zapiekane pod kruszonką (smulpaj) – Filozofia SmakuKammerjunker – małe duńskie
ciasteczka – Mirabelkowy blogLegumina porzeczkowa Hildy – Mirabelkowy blogŻytnie korzenne muffiny z
jagodami i
marchewką – Mops w kuchniDrożdżówki maślane z
serem – Esmeralda ze smakiemCiasto duńskie – Pożeraczka, czyli raz a dobrzeDanisze z marcepanem i
dżemem czereśniowym – Pożeraczka, czyli raz a dobrzeSzwedzkie drożdżówki z
jagodami – Filozofia SmakuSzwedzkie drożdżówki z
malinami i
rabarbarem – Mirabelkowy blogSkandynawskie drożdżówki z
porzeczkami i nadzienie
migdałowym – Everyday FlavoursSwedish cinnamon rolls with blueberries – Coffee with MartinaJagodzianki babci Franciszki – Mops w kuchniSzwedzkie bułeczki
cynamonowe – Kanelbullar – Mania pieczeniaCiasto ucierane z
rabarbarem – Il mio ritrattoSzwedzkie ciasto z
rabarbarem – „Rabarberkaka” – Słodkie nieboBlåbærkake – Smaczne opowieściCiasto
serowe z
agrestem – Mops w kuchniOstkaka (szwedzki sernik) – Mirabelkowy blogSzwedzki letni tort
truskawkowy –
Drink Eat Live
Pieczywo:
Chleb z
jagodami – Mops w kuchni
Przetwory:Hiram – skandynawska
marmolada z
rabarbaru – Skarbnica Smaków