Wykonanie
Doskonałe na deser - serniczki wielkości muffinek. Szybkie w przygotowaniu i w pieczeniu, małe i skromne, zachwycą i Was i gości. No i wielka radość z ich dekorowania - każdy może być inny :-).Dzisiejszy deser dedykuję Piki, która obchodzi dziś 18-te urodziny."Piki, Wszystkiego Najlepszego z okazji Urodzin, samych słodkości w dorosłym życiu życzą Monika i
Magda". Ja również dołączam się do życzeń, życząc radosnych i magicznych urodzin :-).Składniki na 12 mini serniczków:120 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive50 g
masła, roztopionego800 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 łyżka ekstraktu z
wanilii3
jajka120 g drobnego
cukru do wypiekówdowolne
owoce do dekoracji:
maliny,
borówki amerykańskie,
truskawki,
jagodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Twaróg,
wanilię,
jajka i
cukier zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzone serniczki mocno urosną a
potem opadną.Standardową formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać masę
ciasteczkową, na nią wyłożyć masę
serową prawie do wysokości papilotki, wyrównać.Piec około 25 minut w temperaturze 150ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Podawać z
owocami.Smacznego :-).