ßßß
Czyli to, co latem uwielbiam najbardziej - czerwone owoce. Maliny się już do ciasta nie zmieściły, bo zostały zjedzone najszybciej w swojej surowej postaci. Bardzo lubię słodki smak pieczonych owoców, które tracą swoją czasem nieprzyjemną kwaskowatość (zwłaszcza czerwone porzeczki). Dodatek cynamonu jeszcze bardziej podkreśla ich aromat, a waniliowa nuta w cieście dodaje słodyczy całemu wypiekowi. I tak oto powstała czerwona mozaika na kruchym cieście. Już się nie mogę doczekać aż zrobię fioletową wersję z moimi ukochanymi jagodami.
(forma 22x29cm)300g mąki3 łyżki mąki ziemniaczanej60g brązowego cukru + 1 łyżeczka1 łyżka syropu waniliowego do kawy (można zastąpić esencją waniliową lub ziarnami z laski wanilii)150g masła1 jajko1 żółtkookoło 0,5kg owoców (użyłam borówek, czereśni, truskawek, czerwonych porzeczek i agrestu)1 łyżeczka cynamonucukier puder
Oba gatunki mąki zagnieść z 60g cukru, syropem, masłem, jajkiem i żółtkiem. Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić na ćwiartki, agrest na połówki, czereśnie wypestkować i pokroić na połówki, porzeczki oderwać z gałązek.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ją ciastem, które następnie ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w 200 stopniach.Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozłożyć na nim owoce, posypać cynamonem i łyżeczką brązowego cukru. Piec 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego!