Wykonanie
Czyli to, co latem uwielbiam najbardziej - czerwone
owoce.
Maliny się już do ciasta nie zmieściły, bo zostały zjedzone najszybciej w swojej surowej postaci. Bardzo lubię słodki smak pieczonych
owoców, które
tracą swoją czasem nieprzyjemną kwaskowatość (zwłaszcza
czerwone porzeczki). Dodatek
cynamonu jeszcze bardziej podkreśla ich aromat, a waniliowa nuta w cieście dodaje
słodyczy całemu wypiekowi. I tak oto powstała czerwona mozaika na kruchym cieście. Już się nie
mogę doczekać aż zrobię fioletową wersję z moimi ukochanymi
jagodami.
(forma 22x29cm)300g
mąki3 łyżki
mąki ziemniaczanej60g
brązowego cukru + 1 łyżeczka1 łyżka
syropu waniliowego do
kawy (można zastąpić esencją
waniliową lub ziarnami z
laski wanilii)150g
masła1
jajko1
żółtkookoło 0,5kg
owoców (użyłam
borówek,
czereśni,
truskawek, czerwonych
porzeczek i
agrestu)1 łyżeczka
cynamonucukier puderOba gatunki
mąki zagnieść z 60g
cukru,
syropem,
masłem,
jajkiem i
żółtkiem. Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Owoce umyć i osuszyć.
Truskawki pokroić na ćwiartki,
agrest na połówki,
czereśnie wypestkować i pokroić na połówki,
porzeczki oderwać z gałązek.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ją
ciastem, które następnie ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w 200 stopniach.Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozłożyć na nim
owoce, posypać
cynamonem i łyżeczką
brązowego cukru. Piec 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego!