Wykonanie
I znów na słodko… Coś ostatnio mam ochotę na słodkie wypieki. Może to wiosna tak wpływa. Trzeba ją jeszcze bardziej zatrzymać, bo po tych wszystkich zimowych dniach jestem jakaś przemarznięta. Odkąd słońce wyszło wszystko jest weselsze. Dzień jest dłuższy, poranek przyjemniejszy, a i pobyt w kuchni bardziej
owocowy. Do mojej dzisiejszej propozycji można dorzucić dowolne ulubione
owoce. Ja zrobiłam ją głównie z
jabłkami, ale dodałam kawałek
banana i kilka
malin.
Słodycz sosu
śmietanowo –
waniliowego łamie idealnie cierpkość
jabłek, czy
malin. Efekt końcowy… mogłabym jeść bez końca!
Składniki (3 tarty o średnicy 14 cm):Kruche ciasto:– 125 g przesianej
mąki– 70g
masła– 70 g
cukru pudru– 1
jajkoMąkę przesiać na stolnicę lub do misy robota, dodać
masło pokrojone na małe kawałki. Rozcierać, aż utworzą się małe grudki. Dodać przesiany
cukier puder – wymieszać, a następnie wbić całe
jajko. Zagniatać, niezbyt długo, aż będzie gładkie.Uformować kulę, spłaszczyć ją dość mocno, zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Przygotować foremki do mini tart – wysmarować
masłem lub
olejem roślinnym, oprószyć lekko
mąką.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawać
okręgi wielkości odpowiadającej średnicy foremek. Podpiec 10-15 min, aż ciasto będzie złociste.Sos:– 2
jajka– pół szklanki
śmietany kremówki– 1,5 łyżki
cukru– 1
laska waniliiJajka rozkłócić dodać pozostałe składniki i wymieszać.Dodatkowo ulubione
owoce,
brązowy cukier,
cynamonWykonanie:Na podpieczone tarty układać kawałki
owoców. Polać sosem, posypać
brązowym cukrem i
cynamonem.Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.Smacznego!