Wykonanie
Ciasto ucierane to chyba najszybsze ciasto jakie do tej
pory robiłam. Czas jaki trzeba mu poświęcić to ok 15 min + piecznie.Można dodać do niego dowolne
owoce sezonowe;
truskawki,
jabłka,
wiśnie czy nawet
maliny. Kiedy
owoców już nie ma na straganach ani nie da się zebrać w przydomowym ogródku, polecam dodanie
skórki pomarańczowej,
żurawiny czy innej mieszanki.
kostka
masła1 szklanka
cukru4
jajka1,5 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczniadowolne
owoce / w moim przypadku są to ślwiki/
cukier puderłyżka
cynamonuMasło rozcieram z
cukrem, dodaje
żółtka,
mąke,
cynamon i
proszek do piecznia. Ucieram na gładką mase.
Białka ubijam na sztywną piane, dodaje do masy i mieszam delikatnie łyżką lub mikserem na małych obrotach. Blachę do piecznia smaruje tłuszczem i posypuje
mąką lub
bułką tartą / w przypadku braku papieru do pieczenia ;) / Wykładam na nią przygotowaną mase i układam pokrojone na pół i wydrążone
śliwki. Pieke przez ok godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podczas pieczenia
owoce częściowo zanurzą się w cieście. Przed podaniem posypuje
cukrem pudrem.