Wykonanie
Kochani! Od zakończenia akcji minęło już trochę czasu. Już przygotowuję dla Was kolejną akcję – czwartą odsłonę akcji Warzywa psiankowate. Ale nie
mogę zaprosić Was do kolejnej akcji, gdy poprzednia jest jeszcze nie zamknięta do końca. Zatem
pora na podsumowanie. Okazało się, że letnia edycja akcji skandynawskiej, jaką robiłam już dwa
razy jesienią, nie cieszy się taką popularnością jak ta pierwsza. Pewnie wynika to z tego, że nie ma zbyt wiele książek czy portali internetowych z przepisami kuchni skandynawskiej w
języku polskim. Ja jako miłośniczka tej kuchni mam w swojej biblioteczce 3 książki ze skandynawskimi przepisami, są inne to prawda, ale w wersji angielskiej, ale bardzo drogie. Zaglądam też jednak na portale zagraniczne, szukam jakiś informacji i z pomocą translatora często udaje mi się znaleźć jakiś fajny przepis. Druga sprawa, że ta letnia edycja akcji z założenia obejmuje potrawy przygotowane głównie z sezonowych produktów, a zauważyłam, że planowanie posiłków w oparciu o produkty sezonowe nie jest naszą Polaków mocną stroną. Jako przykład podam taką sytuację z kiosku warzywnego u mnie na osiedlu. Próbowałam kupić
cukinię (wszak to już sezon), znalazłam jedynie kilka podwiędniętych warzyw. Spytałam dlaczego nie ma ich więcej. Pani poinformowała mnie, że nie kupuje już nowych ostatnio, bo ludzie nie kupują i musi później wyrzucać. Na to dodał jej syn: „Teraz nie kupują, choć cena taka niska, a późną jesienią czy zimą, gdy kosztuje nawet 15 złotych za kilogram, to i owszem pytają i kupują duże ilości, także np.
papryki i robią sobie leczo…”. O taka nasza przewrotność 😉W każdym bądź razie, pomimo kilku smutnych przemyśleń, jestem jednak zadowolona z rezultatu akcji i zamierzam ją powtórzyć za rok. Może uda mi się więcej osób przekonać do wyszukiwania przepisów skandynawskich z sezonowymi letnimi produktami.W tym roku udało nam się przygotować 43 letnie przepisy prosto ze Skandynawii. Wszystkim bardzo gorąco dziękuję za udział i zapraszam za rok o podobnej
porze.Poniżej lista przepisów zgłoszonych do akcji:Sałatki:
Sałatka do grillowanych
mięs – Eksperyment sobotni
Sałatka z
młodych ziemniaków z chrupiącym
boczkiem i
kminkiem – Mops w kuchniKoktajl z
krewetek,
mango i
limonki – Mops w kuchniPrzekąski:Senapssill –
śledzie w
sosie musztardowo-
koperkowym – Moja kuchnia na diecie
Śledź marynowany z młodymi warzywami – Mops w kuchniSkandynawski tort kanapkowy – Moja kuchnia na diecieMini torciki kanapkowe z
łososiem – Mops w kuchniDuńskie tosty z
serem i
szynką – Szybko Tanio SmacznieNaleśniki:Blåbärspannkaka, szwedzki pieczony naleśnik z
borówkami – Filozofia smakuFiński naleśnik z piekarnika – Mirabelkowy blogZupy:Fińska zupa letnia – Mirabelkowy blogZupa z
kurek – Mops w kuchniII dania:Imigrancki
łosoś – Fartuszek AniGrillowany
łosoś z
masłem limonkowym i
ziemniakami w ziołach – Mops w kuchni
Łosoś pieczony w cieście – Mirabelkowy blog
Kurczak z
rabarbarem – Eksperyment sobotni
Polędwiczki wieprzowe z
zielonym pieprzem, młodymi warzywami i pianką
curry – Mops w kuchniPytt i panna prosto z kryminału – Kitchen pleasures and disastersZapiekany
kalafior z
szynką – Skarbnica SmakówZielona
fasolka w
śmietanowym sosie – Szybko Tanio SmacznieLetnie
kurki z patelni z
natką pietruszki – Mops w kuchni
Pieczywo:Knekkebrød-norweskie
chrupkie pieczywo – Słodkie nieboKnekkebrød-norweskie
chrupkie pieczywo – Healthy CravingKnekkebrød norweski chrupki chlebak – Kulinarne przygody GatityKnekkebrød z
żurawiną – Healthy CravingKnekkebrød – norweskie
chrupkie pieczywo (żytnie, z ziarnami, South Beach) – Red and PaleKnekkebrød –
chleb chrupki z krainy Wikingów –
Grahamka, weka i
kajzerkaDuński
chleb żytni za zakwasie – Szczypta
słodyczyHätäleipä – Fiński
chleb awaryjny z
orzechami – Grunt to przepisFiński
chleb błyskawiczny – wersja z
migdałami – Grunt to przepisRieska – fiński chlebek – Słodkie nieboDesery:Legumina porzeczkowa Hildy – Mops w kuchniLetnie Grütze – Szybko Tanio Smacznie
Kasza manna jagodowa – Filozofia smakuVispipuuro z
jagodami – Mops w kuchniMalinowa
kaszka manna – Mirabelkowy blogFiński fit deser z
manny – Upiecz coś zdrowszegoNorweski
pudding królowej Maud – Ciastkarnia na kruchym spodzieSzwedzki jabłecznik – Skarbnica SmakówSkandynawskie ciasto
kardamonowo-
migdałowo-
jagodowo-pyszne – Rozmaite frykasySkandynawska
tarta rabarbarowa z
bezą – Mops w kuchni
Napoje:Lemoniada z kwiatami czarnego bzu – Silver Teaspoon
Przetwory:
Marmolada rabarbarowa Hiram – Mops w kuchniA już niedługo zaproszę Was do kolejnej akcji. Mam nadzieję, że jej stali uczestnicy już przygotowują do niej przepisy 😉