ßßß Cookit - przepis na Krokiety z mięsem.

Krokiety z mięsem.

nazwa

Wykonanie

Krokiety to świetna alternatywa dla pierogów !
Są szybsze w przygotowaniu i bardzo pożywne a do tego nie trzeba ich lepić ;)
Używam takiego samego farszu więc jeśli macie ochotę możecie trzasnąć jedno i drugie, bo czemu by nie ;)
Świetnie smakują z barszczem czerwonym (np takim z pieczonych buraków ) albo prosto z patelni - my lubimy z dodatkiem keczupu :)
Krokiety można zamrozić, trzeba to jednak zrobić przed obtoczeniem w jajku i bułce - często tak robię - są świetne gdy nie mam czasu ( albo ochoty ) gotować.
----- TUTAJ super przepis na krokiety z kapustą i grzybami -----
Składniki : ( na około 20 sztuk )
Farsz :
* 1 kg łopatki wieprzowej,
* 3 marchewki,
* 1 pietruszka,
* kawałek pora,
* 3 liście laurowe,
* 4 ziela angielskie,
* kilka ziaren pieprzu,
* pół łyżeczki soli,
* 4 duże cebule,
* 5 łyżek posiekanej natki pietruszki ( opcjonalnie ),
* sól, pieprz,
Naleśniki :
* 700 ml mleka,
* 200 ml wody gazowanej,
* 1 jajko,
* 2 łyżki oliwy,
* sól, pieprz,
* około 700 g mąki,
Do smażenia :
* 2 jajka,
* 2 szklanki bułki tartej,
* olej,
Przygotowanie :
Farsz :
Łopatkę pokrój na kawałki, zalej wodą z dodatkiem przypraw dodaj obrane warzywa i gotuj do miękkości ( około 1,5 godziny).
W miedzy czasie cebul obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na patelni.
Mięso wyłów z wywaru i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
Nie wylewaj bulionu - przyda się później.
Zmiel mięso w maszynce razem z marchewką i porem oraz usmażoną wcześniej cebulą.
Dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Jeżeli farsz będzie suchy dodaj bulionu w którym gotowało się mięso, mi zazwyczaj potrzeba około szklanki.
Farsz jest gotowy.
Naleśniki :
Mleko zmieszaj z jajkiem, dużą szczyptą soli i pieprzu a także oliwą.
Mieszając stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę tak aby nie powstały grudki do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Ciasto wylewaj na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie ( jeśli potrzebujesz rozgrzej odrobinę oleju ), szybko rozprowadź po całej powierzchni.
Smaż na rumiano z każdej strony.
Zwijanie krokietów :
----Krok po kroku możecie to zobaczyć TUTAJ ----
Na środek naleśnika nakładaj około 2 łyżek farszu, zawiń boki do środka, następnie zroluj od dołu do gory.
Powtarzaj do czasu aż wykorzystasz cały farsz lub naleśniki.
Smażenie :
Krokieta obtocz w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
Smaż na złoty kolor na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2016/02/krokiety-z-miesem.html