Wykonanie
Krokiety to świetna alternatywa dla pierogów !Są szybsze w przygotowaniu i bardzo pożywne a do tego nie trzeba ich lepić ;)Używam takiego samego farszu więc jeśli macie ochotę możecie trzasnąć jedno i drugie, bo
czemu by nie ;)Świetnie smakują z barszczem czerwonym (np takim z pieczonych
buraków ) albo prosto z patelni - my lubimy z dodatkiem
keczupu :)Krokiety można zamrozić, trzeba to jednak zrobić przed obtoczeniem w
jajku i
bułce - często tak robię - są świetne gdy nie mam czasu ( albo ochoty ) gotować.----- TUTAJ super przepis na krokiety z
kapustą i
grzybami -----
Składniki : ( na około 20 sztuk )Farsz :* 1 kg
łopatki wieprzowej,* 3
marchewki,* 1
pietruszka,* kawałek
pora,* 3
liście laurowe,* 4
ziela angielskie,* kilka ziaren
pieprzu,* pół łyżeczki
soli,* 4 duże
cebule,* 5 łyżek posiekanej
natki pietruszki ( opcjonalnie ),*
sól,
pieprz,Naleśniki :* 700 ml
mleka,* 200 ml
wody gazowanej,* 1
jajko,* 2 łyżki
oliwy,*
sól,
pieprz,* około 700 g
mąki,Do smażenia :* 2
jajka,* 2 szklanki
bułki tartej,*
olej,
Przygotowanie :Farsz :
Łopatkę pokrój na kawałki, zalej
wodą z dodatkiem przypraw dodaj obrane warzywa i gotuj do miękkości ( około 1,5 godziny).W
miedzy czasie
cebul obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na patelni.
Mięso wyłów z
wywaru i odstaw na chwilę do przestygnięcia.Nie wylewaj
bulionu - przyda się później.Zmiel
mięso w maszynce razem z
marchewką i
porem oraz usmażoną wcześniej
cebulą.Dodaj
natkę pietruszki, dopraw do smaku
solą i
pieprzem i dokładnie wymieszaj.Jeżeli farsz będzie suchy dodaj
bulionu w którym gotowało się
mięso, mi zazwyczaj potrzeba około szklanki.Farsz jest gotowy.Naleśniki :
Mleko zmieszaj z
jajkiem, dużą szczyptą
soli i
pieprzu a także
oliwą.Mieszając stopniowo dodawaj przesianą przez sitko
mąkę tak aby nie powstały grudki do uzyskania odpowiedniej gęstości.Ciasto wylewaj na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie ( jeśli potrzebujesz rozgrzej odrobinę
oleju ), szybko rozprowadź po całej powierzchni.Smaż na rumiano z każdej strony.Zwijanie krokietów :----Krok po kroku możecie to zobaczyć TUTAJ ----Na środek naleśnika nakładaj około 2 łyżek farszu, zawiń boki do środka, następnie zroluj od dołu do
gory.Powtarzaj do czasu aż wykorzystasz cały farsz lub naleśniki.Smażenie :Krokieta obtocz w roztrzepanym
jajku a następnie w
bułce tartej.Smaż na złoty kolor na sporej ilości dobrze rozgrzanego
oleju.