ßßß
Krokiety to świetna alternatywa dla pierogów !Są szybsze w przygotowaniu i bardzo pożywne a do tego nie trzeba ich lepić ;)Używam takiego samego farszu więc jeśli macie ochotę możecie trzasnąć jedno i drugie, bo czemu by nie ;)Świetnie smakują z barszczem czerwonym (np takim z pieczonych buraków ) albo prosto z patelni - my lubimy z dodatkiem keczupu :)Krokiety można zamrozić, trzeba to jednak zrobić przed obtoczeniem w jajku i bułce - często tak robię - są świetne gdy nie mam czasu ( albo ochoty ) gotować.----- TUTAJ super przepis na krokiety z kapustą i grzybami -----
Składniki : ( na około 20 sztuk )Farsz :* 1 kg łopatki wieprzowej,* 3 marchewki,* 1 pietruszka,* kawałek pora,* 3 liście laurowe,* 4 ziela angielskie,* kilka ziaren pieprzu,* pół łyżeczki soli,* 4 duże cebule,* 5 łyżek posiekanej natki pietruszki ( opcjonalnie ),* sól, pieprz,Naleśniki :* 700 ml mleka,* 200 ml wody gazowanej,* 1 jajko,* 2 łyżki oliwy,* sól, pieprz,* około 700 g mąki,Do smażenia :* 2 jajka,* 2 szklanki bułki tartej,* olej,
Przygotowanie :Farsz :Łopatkę pokrój na kawałki, zalej wodą z dodatkiem przypraw dodaj obrane warzywa i gotuj do miękkości ( około 1,5 godziny).W miedzy czasie cebul obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na patelni.Mięso wyłów z wywaru i odstaw na chwilę do przestygnięcia.Nie wylewaj bulionu - przyda się później.Zmiel mięso w maszynce razem z marchewką i porem oraz usmażoną wcześniej cebulą.Dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.Jeżeli farsz będzie suchy dodaj bulionu w którym gotowało się mięso, mi zazwyczaj potrzeba około szklanki.Farsz jest gotowy.Naleśniki :Mleko zmieszaj z jajkiem, dużą szczyptą soli i pieprzu a także oliwą.Mieszając stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę tak aby nie powstały grudki do uzyskania odpowiedniej gęstości.Ciasto wylewaj na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie ( jeśli potrzebujesz rozgrzej odrobinę oleju ), szybko rozprowadź po całej powierzchni.Smaż na rumiano z każdej strony.Zwijanie krokietów :----Krok po kroku możecie to zobaczyć TUTAJ ----Na środek naleśnika nakładaj około 2 łyżek farszu, zawiń boki do środka, następnie zroluj od dołu do gory.Powtarzaj do czasu aż wykorzystasz cały farsz lub naleśniki.Smażenie :Krokieta obtocz w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.Smaż na złoty kolor na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju.