Wykonanie
Pierogi z
mięsem (i nie tylko z
mięsem) to potrawa, którą w moim domu lubi każdy. Są nie tylko doskonałym pomysłem na obiad, ale również np. na kolację.Farsz– 1 kg
łopatki wieprzowej;– 20 dag
boczku świeżego;– 2
marchewki;– ½
selera;– 1
pietruszka;– 5-6
cebulek;– ok. 2/3 szklanki
bułki tartej;–
pieprz,
Vegeta,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól do smaku,
olej do podsmażenia
cebulki.
Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy
włoszczyznę i
przyprawy, zalewamy zimna
wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i ostudzeniu
mięso mielimy używając sitka o średnich oczkach.
Cebulkę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na złoty kolor.Do zmielonego
mięsa dodajemy
cebulkę bułkę tartą,
pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy
bulionu , w którym gotowało się
mięso.Ciasto na pierogi– 7 szklanek
mąki pszennej;– 1/3 szklanki
oleju– 2
jajka– 2 szklanki ciepłego
mleka– 1 szklanka gorącej
wody–
sól do smaku–
mąka do podsypania ciasta
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy:
sól,
olej,
jajka,
mleko i
wodę. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od rąk. Ciasto rozwałkowujemy podsypując
mąką na grubość ok. 5mm i wykrawamy szklanka kółka. Każde kółko nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem i dokładnie sklejamy brzegi ciasta.Tak sklejone pierożki wrzucamy do osolonej, wrzącej
wody i delikatnie mieszamy. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez chwilę. Ugotowane pierogi obsuszamy rozkładając na tackach, a po wystygnięciu obtaczamy w
oleju, aby się nie posklejały. Tak przygotowane pierogi możemy np. zamrozić.Pierogi podajemy z pokrojonym w kostkę i podsmażonym z
cebulką boczkiem. Jeszcze lepsze są odsmażane na tłuszczu na złoty kolor.Smacznego!