ßßß
Pierogi z mięsem (i nie tylko z mięsem) to potrawa, którą w moim domu lubi każdy. Są nie tylko doskonałym pomysłem na obiad, ale również np. na kolację.Farsz– 1 kg łopatki wieprzowej;– 20 dag boczku świeżego;– 2 marchewki;– ½ selera;– 1 pietruszka;– 5-6 cebulek;– ok. 2/3 szklanki bułki tartej;– pieprz, Vegeta, liść laurowy, ziele angielskie, sól do smaku, olej do podsmażenia cebulki.Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę i przyprawy, zalewamy zimna wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i ostudzeniu mięso mielimy używając sitka o średnich oczkach.Cebulkę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na złoty kolor.Do zmielonego mięsa dodajemy cebulkę bułkę tartą, pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy bulionu , w którym gotowało się mięso.Ciasto na pierogi– 7 szklanek mąki pszennej;– 1/3 szklanki oleju– 2 jajka– 2 szklanki ciepłego mleka– 1 szklanka gorącej wody– sól do smaku– mąka do podsypania ciastaMąkę przesiewamy przez sito, dodajemy: sól, olej, jajka, mleko i wodę. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od rąk. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką na grubość ok. 5mm i wykrawamy szklanka kółka. Każde kółko nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem i dokładnie sklejamy brzegi ciasta.Tak sklejone pierożki wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i delikatnie mieszamy. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez chwilę. Ugotowane pierogi obsuszamy rozkładając na tackach, a po wystygnięciu obtaczamy w oleju, aby się nie posklejały. Tak przygotowane pierogi możemy np. zamrozić.Pierogi podajemy z pokrojonym w kostkę i podsmażonym z cebulką boczkiem. Jeszcze lepsze są odsmażane na tłuszczu na złoty kolor.Smacznego!