ßßß Cookit - przepis na Krokiety z mięsem. / Croquettes with meat.

Krokiety z mięsem. / Croquettes with meat.

nazwa

Wykonanie

Krokiety z mięsiwem idealne do barszczu czy same jako obiad ( Połówek je z ketchupem ).
Farsz przygotowuje dokładnie tak samo jak na pierogi więc przy okazji można zrobić i kilka tych :)
C roquettes with meat p erfect to borscht or as lunch (Mr. eat them with ketchup).
Stuffing is exactly same as for dumplings so you can do some of these as well :)
Składniki na farsz : Ingredients for the filling:
* 0.5 kg mięsa np. łopatki, * 0.5 kg of meat such as blade and bones,
* 2 marchewki, * 2 carrots,
* 1 pietruszka, * 1 parsley,
* kawałek pora, * small pice leek,
* 2 liście laurowe, * 2 bay leaves
* 2 ziarenka ziela angielskiego, * 2 grains allspice,
* 5 ziaren pieprzu, * 5 grains of pepper,
* 4 cebule, * 4 onions,
* sól, pieprz, * salt, pepper,
* możesz też dodać 2-3 łyżki posiekanej * also you can add 2-3 tablespoons chopped natki pietruszki, parsley,
Składniki na naleśniki : Ingredients for the pancakes:
* 450 ml mleka, * 450 ml of milk,
* 350 g mąki, * 350 g of flour,
* 1 jajko, * 1 egg,
* 1 łyżeczka soli, * 1 tsp of salt,
* 1/2 łyżeczki pieprzu, * 1/2 tsp pepper,
* 2 łyżki oliwy, * 2 tbsp olive oil,
Potrzebujesz też : you need also :
* 2 jajka, roztrzepane, * 2 eggs, beatten,
* 1 szklankę bułki tartej, * 1 cup bread crumbs,
* olej do smażenia, * oil to fry,
Przygotowanie :
Farsz :
Mięso umyj, pokrój na kawałki, zalej wodą z dodatkiem przypraw i obranych warzyw a następnie gotuj do miękkości ( około 1,5 godziny).
Mięso wyłów z wywaru (nie wylewaj), zmiel w maszynce dwa razy wraz z marchewkami.
Cebule obierz, posiekaj w kostkę, zeszklij na patelni i zmiel dodając ją do mięsa.
Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj około szklanki wywaru ( aby farsz nie był za suchy), dopraw solą i pieprzem.
Naleśniki :
Mleko, jajko, sól, olej i pieprz wymieszaj.
Stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę cały czas mieszając aby nie powstały grudki.
Jeżeli ciasto będzie za gęste dodaj odrobinę mleka lub wody, w odwrotnej sytuacji mąkę.
Ciasto wylewaj na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie przy pomocy łyżki wazowej, szybko rozprowadź po całej powierzchni.
Smaż około 20 - 30 sekund z każdej strony.
Krokiety :
Na środek naleśnika nakładaj 1-2 łyżki farszu.
Zawiń boki do środka, następnie dół i zroluj.
Powtarzaj aż wykorzystasz cały farsz lub naleśniki.
Gotowego krokieta obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smaż na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju na złoty kolor.
Podawaj na przykład z barszczem :)
Preparation:
Stuffing:
Wash meat, cut into pieces, pour in water with spices and peeled vegetables and cook until tender (about 1.5 hours).
Take off the meat from broth (not spill), grind in a food processor twice with carrots.
Peel onions, finely chop, lightly fry in a pan, grind and add it to the meat.
Mix well all toutheter, add about a cup of broth ( we don't wanna dry stuffing ), season with salt and pepper.
Pancakes:
Mix milk, egg, salt, oil and pepper.
Gradually add the sieved flour, stirring constantly to not create lumps.
If the dough is too thick add a little milk or water, in the reverse situation add flour.
Pour batter on very well hot pan using ladles, quickly spread it over the entire surface.
Fry about 20 - 30 seconds on each side.
Croquettes:
At the center of the pancake apply 1-2 tablespoons of stuffing.
Wrap the sides to the center, then down and roll it up.
Repeat until'll use all the stuffing or pancakes.
Ready croquet put in to beaten egg and bread crumbs.
Fry for a bunch of good hot oil until golden brown.
Serve of borscht for example :)
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/12/krokiety-za-miesem-croquettes-with-meat.html