ßßß Cookit - przepis na Pieczony ďż˝osoďż˝ z guacamole

Pieczony �oso� z guacamole

nazwa

Wykonanie

Jak wiadomo, cytryna i ryba to idealny duet. Z tego właśnie powodu soczyście zielone i orzeźwiająco cytrynowe guacamole jest idealnym dodatkiem do pieczonego łososia lub innej ryby. To prosty w wykonaniu, lecz bardzo smaczny posiłek.
filety łososia lub innej ryby
sok z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
guacamole:
1 avocado
1/2 pomidora
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1/2 drobno posiekanej cebuli
1-2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz do smaku
ew. szczypta chilli
1. Rybę dzielimy na porcje, układamy w naczyniu do zapiekania. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. C przez ok. 15-20 min, aż ryba przestanie być surowa.
2. W międzyczasie przygotowujemy guacamole: avocado obieramy ze skórki - z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu.
Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy pokrojonego w drobniutką kosteczkę pomidora (bez mokrych nasionek) . Następnie dodajemy sok z limonki, sól, pieprz i ew. chili do smaku, oraz posiekaną cebulę i pietruszkę. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.
3. Rybę podajemy z porcja guacamole.
Dobre dodatki to świeże pieczywo, pieczone ziemniaki lub frytki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/04/Pieczony-losos-z-guacamole.html