ßßß Cookit - przepis na Bruschetta z awokado i chilli

Bruschetta z awokado i chilli

nazwa

Wykonanie

Pomysł na bruschettę z awokado zaczerpnęłam z najnowszej, drugiej z kolei, "dietetycznej" książki Gino D'Acampo - " La Dolce Diet" . Podchodzę jednak bardziej restrykcyjnie do diety niż autor książki i jeszcze dodatkowo te kromeczki odchudziłam, a już na pewno nie polecę jedzenia ich z zimnym włoskim piwem, jak poleca Gino (no chyba, że nie jesteśmy na diecie). Na śniadanie lub drugie śniadanie, taka kromka ze zdrową pastą z awokado będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek.
Bruschetta z avocado i chilli (przepis na 2 osoby)
2 cienkie kromki dowolnego pieczywa (u mnie Pain au Levain)
1 małe awokado
2 łyżeczki soku z limonki
szczypta chilli w proszku
sól do smaku
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki i miąższ wydrążamy łyżeczką i przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z limonki i rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy solą. Pieczywo, uprzednio zapieczone w tosterze, smarujemy pastą z avocado i posypujemy chilli. Podajemy ze świeżymi pomidorami.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/06/bruschetta-z-avocado-i-chilli.html