Wykonanie
Pomysł na bruschettę z
awokado zaczerpnęłam z najnowszej, drugiej z kolei, "dietetycznej" książki
Gino D'Acampo - " La Dolce Diet" . Podchodzę jednak bardziej restrykcyjnie do diety niż autor książki i jeszcze dodatkowo te kromeczki odchudziłam, a już na pewno nie polecę jedzenia ich z zimnym włoskim
piwem, jak poleca
Gino (no chyba, że nie jesteśmy na diecie). Na śniadanie lub drugie śniadanie, taka kromka ze zdrową pastą z
awokado będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek.
Bruschetta z
avocado i
chilli (przepis na 2 osoby)2 cienkie kromki dowolnego
pieczywa (u mnie Pain au Levain)1 małe
awokado2 łyżeczki
soku z limonkiszczypta
chilli w proszku
sól do smaku
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki i miąższ wydrążamy łyżeczką i przekładamy do miski. Skrapiamy
sokiem z limonki i rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy
solą.
Pieczywo, uprzednio zapieczone w tosterze, smarujemy pastą z
avocado i posypujemy
chilli. Podajemy ze świeżymi
pomidorami.