Wykonanie
Meksykańska salsa przyrządzana na bazie
awokado. Wystarczy parę chwil, kilka dodatków i mamy idealny sos do tortilli, nachosów, czy innej przekąski. Wyrazisty smak, intensywny, zielony kolor- Guacamole .
Składniki:1 spore, dojrzałe
awokado1 nieduża
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
soku z limonki½ łyżeczki
chili w płatkach
Sól i
pieprz do smakuWykonanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy, wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę,
płatki chili i obrane
awokado pokrojone w kostkę. Dosypujemy
płatki chili, dolewamy
sok z limonki i całość miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Przekładamy do miseczki, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Jeżeli nie mamy rozdrabniacza, możemy bardzo drobniutko posiekać
cebulę, a
awokado rozgnieść za pomocą widelca. Zajmie to troszkę więcej czasu, ale i tak wyjdzie pysznie :-)