ßßß Cookit - przepis na FENKUŁ PIECZONY Z PASTĄ TAHINI

FENKUŁ PIECZONY Z PASTĄ TAHINI

nazwa

Składniki

Wykonanie

Fenkuł, inaczej koper włoski, trafił do mnie przypadkiem. Zapach przypominający nieco ziołowe krople trochę odstrasza. Po upieczeniu aromat słabnie, a fenkuł zaczyna wyglądać jak gotowana cebula:). Nie jest to zbyt efektowna potrawa, natomiast jest bardzo prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdza się w roli małego posiłku lunchowego podana np. z dodatkiem chrupiącego pieczywa.
Składniki:
2 bulwy fenułu
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki soku z limonki
4 łyżki oleju/oliwy
Przygotowanie:
1. Od bulw fenkułu odciąć łodygi i nać. Bulwy przeciąć wzdłuż na pół, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 10 min. Fenkuł ma być tylko lekko miękki.
2. W miseczce wymieszać pastę tahini, sok z limonki, olej.
3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć obgotowany fenkuł, polać sosem z tahini i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut.
4. Podawać na ciepło, z pieczywem lub jako dodatek do obiadowego dania głównego.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/fenku-pieczony-z-pasta-tahini.html