Wykonanie
„Opowiedz mi o smaku
chleba razowego z pastą
awokado ” – te słowa, początek refrenu piosenki „Awokado” reggowego zespołu Dubska przyczepiły się do mnie, jak tylko usłyszałam tę piosenkę w radiowej Czwórce. Słowa bardzo przypadły mi do gustu, bo zamiast rozmowy o banałach życia codziennego też wolę pogadać o dobrym jedzeniu…Pastę
awokado w naszym domu najbardziej lubi moja starsza córka, weganka – często ją stosuje jako smarowidło właśnie na
chleb razowy . Zdjęcie zrobiłam już dawno, jak była w domu na Wielkanoc , bo pasta jest jej autorstwa. czekało sobie spokojnie, aż doczekało sie akcji
Magdy – ” Jedzenie z muzyka w tle”. Moim zdaniem pasuje do tej akcji idealniedojrzałe
awokadołyżka
soku z limonkiłyżka słodkiej pasty
chiliSpora szczypta
pieprzu cayenneAwokado przekrawamy, wyjmujemy pestkę, skrapiamy
sokiem z limonki. Wyjmujemy je ze skórki łyżką, wkładamy do miseczki, dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy słodkie
chili i
pieprz cayenne. Smarujemy pastą
razowy chleb, albo pożytkujemy ją w inny sposób.Pokusiłam się, żeby spełnić życzenie autora słów piosenki i opowiedzieć o smaku
chleba razowego z pastą
awokado :„ Nieco ciężki miąższ
chleba harmonizuje z
maślaną pastą o kwaskowej nutce
limonki i ostrej
chili i
pieprzu. Podniebienie czuje się dopieszczone a
kubki smakowe szaleją z rozkoszy. Każdy następny kęs wzmaga przyjemność. Nie
mogę się oprzeć i smaruję następny kawałek. Myślami jestem na zielonej jak
awokado łące, czuję lekki powiew wiatru i piekące promienie słońca.”Smacznego !