Wykonanie
Awokado to
owoc drzewa rosnącego pierwotnie w tropikalnych rejonach Ameryki. Ma ciemnozieloną skórkę, jasnozielony miąższ i dużą, twardą pestkę.
Awokado zawiera dużo
białka oraz tłuszczu i temu zawdzięcza swoją aksamitną konsystencję.
Awokado zwykle je się na surowo.Dzięki swojemu nienarzucającemu się smakowi
awokado ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest głównym składnikiem popularnej meksykańskiej potrawy - guacamole .
Awokado jest bardzo zdrowe, zawiera kilkanaście minerałów i witamin oraz cenne tłuszcze jednonienasycone.Przy zakupie zwróćcie uwagę na to, aby na skórce nie było plam i śladów poobijania oraz żeby
owoc był spoisty, ale niezbyt twardy (jeśli jest zbyt twarde można je owinąć w papier i położyć na jakiś czas w ciepłym, suchym miejscu. Będzie się nadawało do jedzenia, gdy skórka zacznie się lekko uginać pod naciskiem).Uwaga: przekrojone
awokado błyskawicznie ciemnieje w zetknięciu z powietrzem.Polecamy wam również kilka przepisów z
awokado:Grzanki z
awokadoMiłosne guacamole z
awokado i
chilliGazpacho z
awokado