Awokado

nazwa

Składniki

Wykonanie

Awokado to owoc drzewa rosnącego pierwotnie w tropikalnych rejonach Ameryki. Ma ciemnozieloną skórkę, jasnozielony miąższ i dużą, twardą pestkę. Awokado zawiera dużo białka oraz tłuszczu i temu zawdzięcza swoją aksamitną konsystencję.
Awokado zwykle je się na surowo.
Dzięki swojemu nienarzucającemu się smakowi awokado ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest głównym składnikiem popularnej meksykańskiej potrawy - guacamole .
Awokado jest bardzo zdrowe, zawiera kilkanaście minerałów i witamin oraz cenne tłuszcze jednonienasycone.
Przy zakupie zwróćcie uwagę na to, aby na skórce nie było plam i śladów poobijania oraz żeby owoc był spoisty, ale niezbyt twardy (jeśli jest zbyt twarde można je owinąć w papier i położyć na jakiś czas w ciepłym, suchym miejscu. Będzie się nadawało do jedzenia, gdy skórka zacznie się lekko uginać pod naciskiem).
Uwaga: przekrojone awokado błyskawicznie ciemnieje w zetknięciu z powietrzem.
Polecamy wam również kilka przepisów z awokado:
Grzanki z awokado
Miłosne guacamole z awokado i chilli
Gazpacho z awokado
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,4966253,Awokado.html