ßßß Cookit - przepis na Pyszna pasta z awokado

Pyszna pasta z awokado

nazwa

Wykonanie

Dziś przygotowałam specjalnie dla Was przepis na pyszną pastę kanapkową z awokado. Do jej przygotowania nie potrzebujecie blendera, wystarczy widelec. Dojrzałe awokado bardzo łatwo się rozgniata. Pastę z tego owocu możecie przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Jeśli pasta zmieni kolor na brązowy to tylko dlatego, że utleniają się związki, które są w nim zawarte, smak takiej pasty się nie zmieni, jedynie wygląd będzie mniej atrakcyjny. Dlatego pastę najlepiej zjadać na świeżo. Jeśli jednak chcecie zachować jej zielony kolor dodajcie więcej soku z cytryny lub limonki, powinien on zatrzymać proces utleniania.
Składniki:
1 dojrzałe awokado,
1 papryczka chilli lub pepperoni,
1 łyżeczka pasty tahini,
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej (lub słodko-ostrej),
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
sól.
Przygotowanie:
Awokado nacinamy nożem dookoła, łapiemy w obie ręce i przekręcamy w przeciwne strony. Otrzymujemy dwie połówki, z których łatwo wydłubać cały miąższ, który przekładamy do miseczki.
Dodajemy sok z cytryny i widelcem rozdrabniamy całe awokado, tworząc pastę. Dodajemy tahini oraz musztardę i mieszamy.
Papryczkę kroimy w drobne kawałki i dodajemy do pasty, można dodać również pestki, pasta będzie smaczniejsza, gdy będzie ostra.
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/10/pyszna-pasta-z-awokado.html