Wykonanie
Dziś jeden z moich ulubionych przepisów - guacamole.
Awokado, które nie posiada wyrazistego smaku, w zestawieniu z
pomidorami,
cebulą,
ziołami i
limonką tworzy jedną z lepszych, zdrowych kompozycji. Tradycyjnie guacamole podaje się najczęściej z
chipsami z tortillami, ale ja najbardziej lubię podawać je na
czosnkowych grzankach. Polecam, smacznego:)2 dojrzałe
awokado,mały
pomidor,pół
cebuli,
sok z limonki, ew.
cytryny (do smaku),kilka łyżek posiekanej
kolendry (ja często zastępuję ją
natką pietruszki),
papryczka chili (ilość według uznania),
sól,
pieprzAwokado przekroić na pół, wyciągnąć miąższ i rozgnieść widelcem.
Pomidora pokroić w kostkę,
cebulę i
chili drobno posiekać. Połączyć składniki z
ziołami i
sokiem z limonki, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.