Wykonanie
Ostatnio
pisałam o
awokado. Grzechem byłoby, gdybym nie podała Wam przy okazji przepisu na wykonaną na bazie tego
owocu klasykę gatunku - guacamole. Tę pyszną pastę możecie jeść na kanapkach, grzankach czy z kawałkami świeżych warzyw. Pamiętajcie, żeby przygotować ją w niemetalowej misce, w przeciwnym wypadku
owoc ściemnieje.Składniki:2 dojrzałe, miękkie
awokadosok z 1/2
cytryny6
pomidorków koktajlowych1
papryczka chili1/2
cebuli drobno posiekanejłyżka świeżej
kolendry posiekanej
sól,
pieprz1.
Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, następnie rozgnieść widelcem.2. Dodać drobno posiekaną papryczkę i
cebulę, oraz pokrojone
pomidorki. 3. Skropić
sokiem z cytryny, dodać
kolendrę, doprawić do smaku. Najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu :)Całość zawiera:468 kcal; 6,7 g
białka; 43 g tłuszczów; 25,5 g węglowodanów; 10,6 g błonnika