Wykonanie
W
języku hiszpańskim słowo " salsa " oznacza po prostu "sos". Sosy są niezwykle popularnym elementem kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej i Tex-Mex. "Salsa" oznacza nie tylko sos o plynnej konsystencji, lecz także rożnego rodzaju, różnie doprawiane mieszanki drobno siekanych warzyw i/lub
owoców, które podaje się jako dodatek smakowy do dań, np. potraw
rybnych i
mięsnych, do tortilli czy do tacos.
1/2
avocado1
pomidor1
cebula2 łyżki
soku z limonkisól do smaku
Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego
owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia
owocu. Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym połówkę
avocado kroimy w drobna kostkę.Dodajemy
sok z cytryny i
sól, do smaku, oraz obraną, posiekaną w drobną w kostkę
cebulę oraz pokrojonego w drobną kostkę
pomidora. Smak powinien być słonawy i intensywnie
cytrynowy - w razie potrzeby można dodać więcej soku.