Wykonanie
Podczas pobytu u teściów często wieczorem oglądaliśmy razem filmy. Ta meksykańska salsa sprawdziła się znakomicie. Sporządzona w domu smakowała znacznie lepiej niż ta z fast food-ów.
Awokado owszem jest tłuste, ale zawiera kwasy nienasycone oraz wiele składników mineralnych i witamin: potas, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K. Polecane jest osobom cierpiącym na anemię, depresję, nadciśnienie, zespół napięcia przedmiesiączkowego oraz problemy trawienne. Jednak nie można także przesadzać z ilością spożywanego
owocu, albowiem przez jego skórkę przenika do miąższu wiele substancji stosowanych w uprawie i transporcie. Raz na jakiś czas można spokojnie zjeść.
Składniki na 4 porcje:4 dojrzałe
awokadolimonka2 ząbki
czosnkucebula2 łyżeczki
sosu tabasco1/2 łyżeczki
solipomidor1.
Awokado zmiksować w malakserze razem z
sokiem z limonki,
czosnkiem,
solą i
sosem tabasco.2.
Cebulę i
pomidora pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z masą z
awokado.3. Podawać z
chipsami tortilla lub grzankami.