Wykonanie
Hola amigos! Macie takie dania, potrawy,
napoje czy cokolwiek innego, czego kiedyś nie lubiliście jeść/pić, a dziś należą do Waszych kulinarnych ulubieńców? U mnie taka lista jest dość długa i do tej
pory znalazły się na niej
między innymi:
zielone oliwki,
anchois, zielona
herbata,
sok pomidorowy,
mango,
krewetki, a jakiś rok temu dołączyło do nich
awokado. Lubię je jeść tak po prostu, pokrojone na kawałki. Czasem dodaję do sushi, a ostatnio upodobałam sobie również w postaci dipu, który jem z domowymi nachos lub frytkami. Dip z
awokado nazywany jest również (a raczej przede wszystkim) guacamole. To meksykańska salsa i dziś proponuję Wam jej zbliżoną do klasycznej* wersję. Możecie ją dodatkowo wzbogacić np. o
paprykę chili,
oliwę czy
pomidory.* klasyczne/tradycyjne guacamole opiera się wyłącznie o
awokado,
sok z limonki oraz
sól- 2 duże, dojrzałe
awokado-
sok z limonki- 1/2 bardzo drobno posiekanej
cebuli- zmiażdżony ząbek
czosnku- łyżka świeżej, posiekanej
kolendry-
sólAwokado kroimy wzdłuż na pół, a następnie przekręcamy, aby rozdzielić obie połowy. Pestkę wyciągamy nabijając ją na czubek noża.
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do plastikowej lub szklanej miski i polewamy
sokiem z limonki.Następnie rozgniatamy je widelcem do uzyskania masy o zadowalającej nas konsystencji. Dodajemy
kolendrę,
czosnek i
cebulę - wszystko razem mieszamy.Gotowe
awokado przekładamy do naczynia. Dip możemy posypać z wierzchu posiekaną
kolendrą.Podajemy np. z domowymi nachos .Smacznego!