ßßß Cookit - przepis na Dip z awokado, czyli klasyczne, meksykańskie guacamole

Dip z awokado, czyli klasyczne, meksykańskie guacamole

nazwa

Wykonanie

Hola amigos! Macie takie dania, potrawy, napoje czy cokolwiek innego, czego kiedyś nie lubiliście jeść/pić, a dziś należą do Waszych kulinarnych ulubieńców? U mnie taka lista jest dość długa i do tej pory znalazły się na niej między innymi: zielone oliwki, anchois, zielona herbata, sok pomidorowy, mango, krewetki, a jakiś rok temu dołączyło do nich awokado. Lubię je jeść tak po prostu, pokrojone na kawałki. Czasem dodaję do sushi, a ostatnio upodobałam sobie również w postaci dipu, który jem z domowymi nachos lub frytkami. Dip z awokado nazywany jest również (a raczej przede wszystkim) guacamole. To meksykańska salsa i dziś proponuję Wam jej zbliżoną do klasycznej* wersję. Możecie ją dodatkowo wzbogacić np. o paprykę chili, oliwę czy pomidory.
* klasyczne/tradycyjne guacamole opiera się wyłącznie o awokado, sok z limonki oraz sól
- 2 duże, dojrzałe awokado
- sok z limonki
- 1/2 bardzo drobno posiekanej cebuli
- zmiażdżony ząbek czosnku
- łyżka świeżej, posiekanej kolendry
- sól
Awokado kroimy wzdłuż na pół, a następnie przekręcamy, aby rozdzielić obie połowy. Pestkę wyciągamy nabijając ją na czubek noża.
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do plastikowej lub szklanej miski i polewamy sokiem z limonki.
Następnie rozgniatamy je widelcem do uzyskania masy o zadowalającej nas konsystencji. Dodajemy kolendrę, czosnek i cebulę - wszystko razem mieszamy.
Gotowe awokado przekładamy do naczynia. Dip możemy posypać z wierzchu posiekaną kolendrą.
Podajemy np. z domowymi nachos .
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2015/01/dip-z-awokado-czyli-klasyczne.html