Wykonanie
Roladki
schabowe z
pieczarkami są dość popularne , pewnie dlatego że bardzo smaczne i pewnie każdy z Was miał już okazję ich próbować. Ja wzbogaciłam swój farsz
pieczarkowy natką pietruszki a w roladce zawinęłam po kawałku
sera i
masła , mówię Wam pychaPolecam na rodzinny lub świąteczny obiad.Składniki:
1,5kg
schabu2
cebulemlekosól ,
pieprzFarsz:0,5 kg
pieczarek2
cebule1/2 pęczka posiekanej
natki pietruszki100 g
sera żółtego w kawałku100 g
masła 82%
sól ,
pieprz2 łyżki
masłaPaniera:3
jajka4 łyżki
mleka2 szklanki
bułki tartejsmalec lub
olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab myjemy , osuszamy.Kroimy w 2 cm. plastry , rozbijamy cienko.
Cebulę obieramy , kroimy w piórka.W pojemniku układamy warstwy
schabu , przykrywamy piórkami
cebuli oraz oprószamy
solą i
pieprzem.Czynność powtarzamy do wykończenia składników.Całość zalewamy
mlekiem , odstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia
schab wyjmujemy z
mleka , osuszamy na ręczniku papierowym.Farsz:Obrane
pieczarki oraz
cebulę kroimy w małą kostkę.Na patelni rozgrzewamy
masło, szklimy
cebulę , dodajemy
pieczarki.Smażymy do odparowania płynu , doprawiamy
solą i
pieprzem.Wsypujemy
natkę pietruszki , mieszamy.
Ser żółty oraz
masło kroimy w paski.Na każdym plastrze
schabu rozsmarowujemy farsz
pieczarkowy , kładziemy pasek
sera i
masła.Zwijamy ścisło roladki.Panierka:
Jajka mieszamy z
mlekiem.Każdą roladkę maczamy w jajkach a następnie w
bułce tartej.Tłuszcz rozgrzewamy.Smażymy
mięso na rumiano z obu stron.Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego