Wykonanie
Składniki : ( składniki na 4-5 naleśników. Ja robiłam z podwójnej porcji i najedliśmy się ( 2 osoby ) do syta ba nawet zostało )ciasto naleśnikowe50 dag
pieczarek1
cebulanatka pietruszki ( dałam garścćna podwójną porcję)70 g
żółtego serajajkosól,
pieprzbułka tartaolej do smażenia1 łyżka
masłaZ ciasta naleśnikowego smażymy cienkie naleśniki, najlepiej blade nie przypieczone. Odstawiamy do ostygnięcia.Farsz :
pieczarki obieramy z wierzchniej skórki ( wiem, że dużo osób tego nie robi ja robię ) i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
natkę szatkujemy. Na patelnię wrzucamy
pieczarki, lekko solimy i
pieprzymy. Pozostawiamy do momentu aż puszczą sok i
woda trochę odparuje. Kolejno dodajemy łyżkę
masła i dokładamy
cebulę. Smażymy aż
cebula zmięknie. Gotowe
pieczarki odstawiamy żeby przestygły.
Ser kroimy w dosc drobną kostkę.Kiedy
pieczarki przestygną dokładamy do nich
ser i
natkę pietruszki. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy. Gotowy farsz rozkładamy równo na naleśnikach. Naleśnik zwijamy w taki sam sposób jak gołąbki. Do środka zwijamy brzegi i rolujemy od siebie. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w
jajku z odrobiną
pieprzu i
soli, następnie w
bułce tartej. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.Smacznego :)