Wykonanie
Znudziły Wam się tradycyjne kotlety schabowe? Oto propozycja odmiany. Jak dla mnie idealny pomysł na świąteczny, czy uroczysty obiad. Jeśli nie macie czasu, możecie kotlety usmażyć dzień wcześniej, a
potem odgrzać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
Składniki:1/2 kg
schabu30 dag
pieczarek1
cebulakawałek
żółtego serasól,
pieprzjajkobułka tartaolejWykonanie:
Pieczarki umyć, pokroić na niewielkie kawałki.
Cebulę drobno posiekać. Na odrobinie
oleju zeszklić
cebulę, a następnie dodać
pieczarki. Dusić, aż płyn odparuje.
Schab pokroić na plastry (około 2 cm). Każdy cienko rozbić, tak aby nie uszkodzić
mięsa. Rozbite kawałki posolić i popieprzyć.
Ser żółty pokroić na słupki (ma być ich tyle, ile kawałków
schabu). Na środek każdego kawałka
mięsa kładziemy po jednym słupku
żółtego sera i po łyżce uduszonych
pieczarek.
Mięso składamy na pół i spinamy
szpilkami (po 2 do każdego kawałka
mięsa). Spięte kotlety panierujemy w
jajku i
bułce i smażymy z dwóch stron na złoto.
/wydrukuj przepis/