ßßß Cookit - przepis na Schab faszerowany pieczarkami

Schab faszerowany pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Znudziły Wam się tradycyjne kotlety schabowe? Oto propozycja odmiany. Jak dla mnie idealny pomysł na świąteczny, czy uroczysty obiad. Jeśli nie macie czasu, możecie kotlety usmażyć dzień wcześniej, a potem odgrzać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
Składniki:
1/2 kg schabu
30 dag pieczarek
1 cebula
kawałek żółtego sera
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
olej
Wykonanie:
Pieczarki umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Dusić, aż płyn odparuje. Schab pokroić na plastry (około 2 cm). Każdy cienko rozbić, tak aby nie uszkodzić mięsa. Rozbite kawałki posolić i popieprzyć. Ser żółty pokroić na słupki (ma być ich tyle, ile kawałków schabu). Na środek każdego kawałka mięsa kładziemy po jednym słupku żółtego sera i po łyżce uduszonych pieczarek. Mięso składamy na pół i spinamy szpilkami (po 2 do każdego kawałka mięsa). Spięte kotlety panierujemy w jajku i bułce i smażymy z dwóch stron na złoto.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/03/Schab-faszerowany-pieczarkami.html