Wykonanie
Alternatywa dla "zwykłego
schabowego", lubię tą wersję podania. Jest łatwe w wykonaniu, nie zabiera dużo czasu, a co najważniejsze, smakuję prawie wszystkim. Gdy zapraszam rodzinkę na obiad, proszą, aby ten
schabowy pojawił się także - dowcipnisie. I jak łakomczuchom odmówić?
Składniki:
schab bez kości - 2 plastry
sól,
pieprz - po 2 szczypty
olej do smażenia - 2 łyżkiFarsz:
pieczarki - 300 gram ,
cebula - 2 sztuki,
sól - 1 łyżeczka
pieprz - 1 łyżeczkakucharek - 1 łyżeczka
olej do smażenia - 1 łyżkaPanierka:
bułka tarta - 1 szklanka
jajka - 2 sztuki
Wykonanie:Oczyszczone
pieczarki kroimy w plasterki,
cebulę w półksiężyce. Na rozgrzany
olej wrzucamy
pieczarki, od razu solimy. Gdy wyparują
soki z
pieczarek dodajemy
cebule,
pieprz i kucharek. mieszamy i smażymy do momentu zeszklenia się
cebuli.Plastry kotleta rozklepujemy, przyprawiamy i na tak przygotowane kładziemy na połówce każdego przygotowany farsz. "Zamykamy" farsz w środku
schabowego możemy pospinać wykałaczkami, lecz nie jest to konieczne. Panierujemy
schabowego w
bułce -
jajku i ponownie w
bułce. Smażymy na rozgrzanym
oleju około 4 minut z każdej strony. Podajemy gorące z
ziemniakami, frytkami czym lubicie. W moim przypadku na tą chwilę były to odsmażane
ziemniaki.* W wersji na zimno także jest smaczny pokrojony w plasterki - pycha:)