ßßß Cookit - przepis na kotlet schabowy nadziany pieczarkami

kotlet schabowy nadziany pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Alternatywa dla "zwykłego schabowego", lubię tą wersję podania. Jest łatwe w wykonaniu, nie zabiera dużo czasu, a co najważniejsze, smakuję prawie wszystkim. Gdy zapraszam rodzinkę na obiad, proszą, aby ten schabowy pojawił się także - dowcipnisie. I jak łakomczuchom odmówić?
Składniki:
schab bez kości - 2 plastry
sól, pieprz - po 2 szczypty
olej do smażenia - 2 łyżki
Farsz:
pieczarki - 300 gram ,
cebula - 2 sztuki,
sól - 1 łyżeczka
pieprz - 1 łyżeczka
kucharek - 1 łyżeczka
olej do smażenia - 1 łyżka
Panierka:
bułka tarta - 1 szklanka
jajka - 2 sztuki
Wykonanie:
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w półksiężyce. Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki, od razu solimy. Gdy wyparują soki z pieczarek dodajemy cebule, pieprz i kucharek. mieszamy i smażymy do momentu zeszklenia się cebuli.
Plastry kotleta rozklepujemy, przyprawiamy i na tak przygotowane kładziemy na połówce każdego przygotowany farsz. "Zamykamy" farsz w środku schabowego możemy pospinać wykałaczkami, lecz nie jest to konieczne. Panierujemy schabowego w bułce - jajku i ponownie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju około 4 minut z każdej strony. Podajemy gorące z ziemniakami, frytkami czym lubicie. W moim przypadku na tą chwilę były to odsmażane ziemniaki.
* W wersji na zimno także jest smaczny pokrojony w plasterki - pycha:)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/03/kotlet-schabowy-nadziany-pieczarkami.html