Wykonanie
Popularny
schabowy wcale nie musi być daniem nudnym . Kotlet
schabowy, przygotowany w nieco inny niż zazwyczaj sposób, może stać się ciekawym i oryginalnym daniem , a także miłym urozmaiceniem w każdej kuchni .
składniki na 4 porcje4 kotlety
schabowe20 dag
pieczarek1 duża
cebula4 grube plastry
sera żółtego3 łyżki
oleju do smażenia4 łyżki
masła2
jajkałyżka
mąkibułka tarta do panierowania
sól i
pieprzprzepis
Mięso myjemy ,osuszamy i rozbijamy delikatnie . Brzegów kotleta nie rozbijamy zbyt mocno , wówczas podczas smażenia utworzą się tzw. kołyski .
Mięso oprószamy
solą i
pieprzem .
Cebulę kroimy w kostkę ,
pieczarki w niezbyt cienkie plasterki , wrzucamy na patelnie i dusimy na
maśle , doprawiamy.Sznycelki oprószamy
mąką , panierujemy w roztrzepanych jajkach i
bułce tartej . Smażymy na
oleju na małym ogniu na złocisty kolor .W zagłębienia usmażonych kotletów , nakładamy farsz z
pieczarek i
cebuli , formując niewielkie kopczyki . Następnie każdą porcję nakrywamy plastrem
żółtego sera . Układamy sznycle na brytfance wysmarowanej tłuszczem i zapiekamy do chwili , aż
ser się rozpuści .