Wykonanie
Kotlet
Schabowy z
pieczarkami i
serem - to troszkę bardziej urozmaicony ale jednak klasyczny niedzielny obiad większości Polaków.
Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku powoduje, że
mięso jest delikatne, miękkie, soczyste i niemal rozpuszcza się w ustach, a dodatek aromatycznego farszu
pieczarkowego i apetycznie ciągnącego się
sera sprawia, że jest to wyjątkowo smaczne i ładnie prezentujące się danie.Kotlet
Schabowy - Składniki:farsz:500 g
pieczarekduża
cebulaprzyprawy:
bazylia,
oregano,
czosnek w proszku,
sól,
pieprzok. 2 łyżki
masłaok. 500 g
schabuok. 3 ząbki
czosnku (lub
czosnek w proszku)
sól (ewentualnie
vegeta)
pieprzok. pół szklanki
mąkiok. pół szklanki
bułki tartej2
jajkaodrobina
mlekaolejok. 50 g
masłaok. 100 g
żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski itp.)
Kotlet
Schabowy - Sposób przygotowania:Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
masła. Do zeszklonej
cebulki dodajemy pokrojone w cienkie plasterki
pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami.
Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozbijamy na kotlety (możemy także w plastrach
schabu zrobić "kieszonkę" i farsz umieścić we wnętrzu kotletów - wtedy nie rozbijamy ich). Przyprawiamy rozgniecionym
czosnkiem (lub w proszku), niewielką ilością
soli i
pieprzu.
Mięso obtaczamy w
mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami
mleka, a na końcu obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami
masła, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.Pod koniec pieczenia na każdy kawałek
schabu wykładamy farsz oraz
starty ser i jeszcze chwilę zapiekamy do momentu stopienia
sera.Gotowe kotlety
schabowe z
pieczarkami podajemy z
ziemniakami i dowolnymi surówkami.