Wykonanie
Urozmaicenie klasycznego schaboszczaka - wersja "na bogato" z
pieczarkami i
cebulką. Tymczasem zabrałam się już za przygotowania sylwestrowych potraw.
Golonka w
piwie jest już w piekarniku, a klopsiki z
pieczarkami są już ostatecznie przygotowane, zwarte i gotowe czekają na sylwestrowy wieczór. Na jutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga gostyńska
krówka z
dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe zdjęcie raczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka), nie zabraknie również deseru
truskawkowo- piernikowego z
likierem amaretto wykorzystującego poświąteczne pierniki, przygotuję również gołąbki w
kapuście pekińskiej oraz siekane kotleciki, być może już wkrótce pojawią się na blogu również sylwestrowe
drinki.A jak wyglądają Wasze przygotowania kochani?Składniki70 dag
schabu bez kości30 dag
pieczarek2
cebule2 łyżki
masłasólpieprztłuszcz do smażeniaPanierka2
jajkamąkabułka tartaSposób
Schab pokroić na plastry, rozbić, doprawić.
Cebulę i
pieczarki pokroić w kosteczkę, przyprawić
solą i
pieprzem, podsmażyć na
maśle. Na rozbite plastry
schabu układać na jednej połówce przyrządzony farsz, złożyć na pół, obtoczyć kolejno w
mące, rozmąconym
jajku oraz
bułce tartej, smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.