ßßß Cookit - przepis na Schabowe z pieczarkami i cebulką

Schabowe z pieczarkami i cebulką

nazwa

Wykonanie

Urozmaicenie klasycznego schaboszczaka - wersja "na bogato" z pieczarkami i cebulką. Tymczasem zabrałam się już za przygotowania sylwestrowych potraw. Golonka w piwie jest już w piekarniku, a klopsiki z pieczarkami są już ostatecznie przygotowane, zwarte i gotowe czekają na sylwestrowy wieczór. Na jutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe zdjęcie raczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka), nie zabraknie również deseru truskawkowo- piernikowego z likierem amaretto wykorzystującego poświąteczne pierniki, przygotuję również gołąbki w kapuście pekińskiej oraz siekane kotleciki, być może już wkrótce pojawią się na blogu również sylwestrowe drinki.
A jak wyglądają Wasze przygotowania kochani?
Składniki
70 dag schabu bez kości
30 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
Panierka
2 jajka
mąka
bułka tarta
Sposób
Schab pokroić na plastry, rozbić, doprawić. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na maśle. Na rozbite plastry schabu układać na jednej połówce przyrządzony farsz, złożyć na pół, obtoczyć kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej, smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/12/schabowe-z-pieczarkami-i-cebulka.html